El Departament de Benestar i Família i l’Ajuntament de Badalona, han creat un consorci per a la gestió i l’execució de les actuacions que les dues administracions estan duent a terme en el municipi de manera conjunta. El Govern de la Generalitat ha acordat la creació del Consorci Badalona Sud i en va aprovar els Estatuts aquesta setmana. L’organisme neix amb un pressupost inicial per a la posada en funcionament de 140.354 euros, que es destinaran per a l’adquisició de l’equipament de les installacions municipals que utilitzarà i per a la contractació de personal.

Aquest consorci s’organitzarà per mitjà d’un plenari, amb una presidència i una comissió executiva permanent. El plenari, l’òrgan superior del Consorci, estarà format per un màxim de 16 membres: el 50% dels quals serà nomenat per l’Ajuntament de Badalona i l’altre 50% per la Generalitat de Catalunya d’acord amb la potestat d’autoorganització de les dues administracions. La presidència del consorci correspondrà de forma rotatòria i per períodes d’un any natural a la persona titular del Departament de Benestar i Família i a la persona titular de l’Alcaldia de l’Ajuntament de Badalona.

Coordinar i executar el Pla de Desenvolupament Comunitari

Aquest consorci, al qual podran adherir-se les administracions i les entitats que ho sol·licitin, neix amb la finalitat de garantir la coordinació i l’execució dels plans d’integració i de transformació, incloent-hi el Pla de Desenvolupament Comunitari que ja està en funcionament, així com per a contribuir substancialment a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania dels barris del sud de municipi.

Els àmbits d’actuació del Consorci Badalona Sud són: el social, el laboral, el cultural, l’educatiu, el sanitari i el de seguretat. També es preveuen actuacions en el parc d’habitatges i en l’execució dels equipaments propis dels diferents àmbits, d’acord amb les actuacions urbanístiques i d’infraestructura de l’Ajuntament de Badalona.

En concret, l’objectiu del consorci és garantir i coordinar l’execució de les actuacions derivades dels plans d’integració i transformació dels barris de Sant Roc, Artigues, Remei i Congrés Eucarístic de Badalona. Per assolir aquests objectius, el consorci coordinarà actuacions en diversos àmbits en favor de la població resident, en el parc d’habitatges existent i en la construcció de nous equipaments d’acord amb les actuacions urbanístiques i d’infraestructures previstes i en el desenvolupament econòmic de la zona.

Actuacions prioritàries a Badalona Sud

El Consorci de Badalona Sud pretén fugir d’una simple suma acumulada d’actuacions que no condueixi a una intervenció unitària. Des del nou organisme s’impulsarà tant consolidar accions que ja es duen a terme com promoure noves accions necessàries als barris. A més, s’elaboraran indicadors de valoració que permetin fer “la prova del cotó” a l’impacte i l’eficàcia de les actuacions.

Les prioritats d’actuació se centren en els àmbits següents:

Mesures d’intervenció en el mercat immobiliari i de detecció i control de la sobreocupació lucrativa irregular d’habitatges. Mesures d’intervenció conjunta i transversal en la utilització de recursos en la prevenció i l’atenció a les drogodependències. Actuacions del Pla d’Acollida d’Immigració per a l’any 2006 i posteriors. Mesures d’intervenció dissenyades per a la reducció de l’absentisme escolar. Propostes per a la millora i el manteniment de l’espai públic. Actuacions policials i de prevenció adreçades a la millora de la percepció de la seguretat i la reducció de la conflictivitat. Plans d’ocupació i formació ocupacional adaptats a la casuística de la població de la zona.

Inversions de Benestar a la zona

L’any 2005, Benestar va realitzar una inversió total de 685.665,24 euros a la zona de Badalona Sud. Aquesta xifra es desglossa de la manera següent:

Pla de Desenvolupament Comunitari: 322.176 euros Subvencions a les entitats: 150.370 euros Programes de caire comunitari i cívic (Òmnia, Aprendre a aprendre, etc.): 213.119,24 eurosD’altra banda, Benestar va realitzar un increment general de l’ajut interadministratiu a l’Ajuntament de Badalona per a l’atenció domiciliària i 354.861,58 euros més per a diferents programes i projectes d’acollida i integració de la immigració.