Catalunya ha estat la única de tot l'Estat que ha obert un procés de participació amb les entitats del sector per recollir propostes de millora al desplegament de la Llei de l'Autonomia Personal i la Dependència

Gràcies a la interlocució de la Generalitat, el Ministeri de Treball i Afers Socials ha iniciat una ronda de contactes amb el sector per estudiar millores en el bàrem i l'instrument de valoració
El Departament d'Acció Social i Ciutadania ha donat resposta aquesta tarda a les propostes de millora del desplegament de la Llei de la Dependència que s'han fet des del sector. En aquest sentit s'ha enviat al COCARMI (Comitè Català de Representants de Minusvàlids) el conjunt de propostes que defensarà la Generalitat davant del Consell Territorial de la Dependència.

D'aquesta manera es dóna compliment a la invitació feta per la mateixa consellera a Cocarmi per tal que fes arribar al Departament propostes de millora pel que fa al barem i el instrument de valoració que preveu la Llei estatal de l'Autonomia Personal i la Dependència.

Entre les propostes de millora que Acció Social s'ha compromès a defensar destaquen:

- Constituir una comissió de treball vinculada a ProDep, futura agència per a la autonomia personal i atenció a la dependència, pel seguiment del procés de valoració de les persones amb discapacitat.

- Assegurar que a Catalunya el sistema de valoracions serà totalment públic, depenent de la futura agència i dins del sistema general de serveis socials previst en la futura Llei de Serveis Socials.

- Compromís de participació de les entitats que defensen els interessos dels col·lectius a través dels òrgans de participació establerts actualment i que tindran continuïtat en la futura agència. De fet, ja hi ha agendada una reunió el proper dia 22 de març de la Comissió de seguiment de ProDep.

- Elaborar un Pla de la Generalitat de suport al tercer sector que contempli millora en la capacitat inversora del sector.

El Departament d'Acció Social i Ciutadania ha recordat, d'altra banda, que la tramitació parlamentària de la Llei de la Dependència va permetre introduir millores importants en l'instrument de valoració que faciliten la incorporació de persones amb discapacitat intel·lectual i amb malaltia mental en els sistema de protecció de la Llei de la Dependència. A més, s'està treballant en un pla, des del vessant social, per a persones amb malaltia mental, en el marc de la Llei de Serveis Socials.