Un seminari finançat per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i organitzat recentment per l'ONG Acció contra la Fam ha aplegat representants d'entitats agrícoles i comercials palestines i israelianes a la ciutat de Natzaret. L'objectiu: intentar crear vincles comercials a la regió en un esforç de construcció de pau i de millora de la seguretat alimentària dels palestins.
Disposar de fonts d'ingressos sòlides és, avui dia, la primera prioritat per garantir una alimentació sana i adequada entre la població palestina. És el que pensa l'ONG Acció contra la Fam, que treballa a Cisjordània des de 2002 i que està convençuda que trobar un mercat a Israel per als productes agrícoles palestins pot ser clau per enfortir la seguretat alimentària de la població més vulnerable dels Territoris Palestins Ocupats.

Fa gairebé un any, aquesta entitat, amb el suport de l'ACCD, va posar en funcionament un projecte pilot que vol crear vincles de confiança entre pagesos palestins i organitzacions de comerciants israelianes amb un doble objectiu: d'una banda, garantir fonts d'ingressos per accedir als aliments i, de l'altra, impulsar un esforç de construcció de pau des de la societat civil dels dos pobles.

Un seminari celebrat la setmana passada a Natzaret va culminar amb dos grans acords entre palestins i israelians: la garantia israeliana de reobrir el pas de Bisan, al nord de la Vall de Jordània, per exportar productes agrícoles palestins a Israel, i l'acord de dues cooperatives palestines amb els responsables israelians encarregats de certificar la qualitat dels seus productes amb la finalitat de fer-los aptes per al seu mercat.