La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, i la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Maria Assumpció Vilà, han presentat, avui dimecres 2 de maig, coincidint amb l'inici de la declaració de la renda, la campanya "Declara la teva solidaritat, no et costa res". L'objectiu principal d'aquesta campanya és recordar el dret de les persones contribuents a decidir sobre la destinació d'una part dels seus impostos, així com promoure que es marqui la casella "altres fins d'interès social" quan es faci la declaració de la renda.

La consellera Carme Capdevila i la presidenta de la Taula, Maria Assumpció Vilà, han exigit el traspàs de la gestió del 50% de l’IRPF destinat a finançar projectes d’ONG catalanes. D’aquesta manera, el Govern de la Generalitat de Catalunya, amb voluntat de consens social i en l’exercici de les competències exclusives en matèria de serveis socials, distribuiria els fons provinents d’aquesta assignació de l’IRPF. Així mateix, han exigit que aquesta partida provinent de l’IRPF que es destina a les ONG catalanes s’incrementi fins al 0,7%, una reivindicació constant ciutadana i del sector.

Més de 200 projectes d’acció social

La campanya, que per tercer any consecutiu realitzen conjuntament el Departament d’Acció Social i Ciutadania i la Taula d’Entitats del Tercer Sector, es durà a terme a través d’insercions publicitàries, tramesa de tríptics, exhibició de cartells i internet. L’aportació econòmica del departament per a l’edició de la campanya d’aquest any és d’uns 60.000 euros.

En l’anterior exercici de 2006, les ONG catalanes van rebre un total de 12.262.000 euros a càrrec de l’assignació de l’IRPF, una quantitat que va servir per a la realització de més de 200 projectes socials. A través d’aquesta assignació, que resulta del marcatge de la casella “altres fins d’interès social” de la declaració de la renda, es financen projectes socials per als col·lectius més necessitats i es dóna suport a programes de cooperació internacional en països en desenvolupament.

En la presentació de la campanya, que ha tingut lloc a la Sala d’Actes del Departament d’Acció Social i Ciutadania, també han assistit diverses persones representants de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que comprèn 24 organitzacions que representen a més de 2.000 entitats catalanes que treballen en programes i projectes d’ajuda i atenció als col·lectius més desfavorits.

Cinc preguntes bàsiques

Un dels objectius de la campanya “A la teva declaració de la renda declara la teva solidaritat, no et costa res” és aclarir els possibles dubtes sobre l’assignació fiscal a través de l’assignació del 0,52% de l’IRPF a “altres fins d’interès social”. Aquestes són les preguntes clau de la campanya informativa:

Per què cal marcar la casella “altres fins d’interès social”?

Perquè és el teu dret. Perquè en marcar la casella “altres fins d’interès social” declares la teva solidaritat a assignar el 0,52% dels teus impostos a la realització de programes per als col·lectius més necessitats del teu entorn, així com a projectes de cooperació internacional en països en desenvolupament.

M’he de decantar necessàriament per una de les dues caselles?

No. Des de l’any 2000, els contribuents poden optar per una d’aquestes tres opcions: assignar el 0,52% només a les ONG; assignar el 0,52 només a l’Església; o escollir les dues opcions a la vegada, amb la qual cosa els assignaràs l’1,04% dels teus impostos.

A què es destinen els diners que s’assignen en marcar la casella “altres fins d’interès social”?

A finançar projectes socials per a col·lectius desfavorits del teu entorn, i a programes de cooperació internacional a través d’organitzacions no governamentals (ONG).

Marcar la casella suposa un cost econòmic per a mi?

En absolut. L’elecció de qualsevol de les opcions d’assignació o l’absència d’elecció no tindrà cap cost econòmic per al contribuent, per la qual cosa, la quantitat resultant que cal ingressar o retornar no quedarà en cap cas modificada.

Què passa si no marco cap casella?

Que la teva assignació tributària s’imputarà als pressupostos generals de l’Estat.