Del Port de Barcelona, n'ha sortit aquest matí un carregament de 17 contenidors de sacs de 50 quilos de llenties cadascun amb destinació Oran (Algèria). Un cop allà, la Mitja Lluna Sahrauí, juntament amb la delegació permanent de la Creu Roja als camps, s'encarregarà del transport, emmagatzematge i distribució entre la població beneficiària.

És previst que gràcies a aquest enviament, tota la població dels camps de refugiats sahrauís -que es calcula que és d'unes 31.000 famílies- podrà accedir durant un mes a una ració de dos kg. de llenties.

La llentia de la varietat eston requereix un temps de cocció reduït així com també poca aigua, dos condicionants molt importants que es donen a la zona de destinació de l'enviament, que ha complert amb totes les certificacions de qualitat establertes.

L'enviament és fruit de l'acord de col·laboració entre l'ACCD i la Creu Roja a Catalunya signat el passat 14 de desembre per un import de 250.000 euros, l'objectiu del qual és assegurar l'accés i diversificació de productes alimentaris als refugiats sahrauís a través de l'adquisició, enviament i distribució d'ajuda alimentària. També han participat com a finançadors de l'enviament l'Ajuntament de Manresa i l'Ajuntament de Mollet del Vallès.

L'ACCD, amb el poble sahrauí

Des de Catalunya existeix un fort compromís amb el poble sahrauí que s'expressa tant en les iniciatives desenvolupades directament per la societat civil catalana com pel suport del Govern de Catalunya en l'assistència a la població sahrauí refugiada als campaments de Tindouf. Durant els darrers anys, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha donat suport a diverses actuacions destinades a pal·liar el patiment de la població refugiada a Tindouf, centrades bàsicament en els àmbits de l'alimentació i la salut.

Així, l'ACCD va signar al 2005 un conveni amb el Front Polisario (FP), per valor de 500.000 euros per millorar l'accés a l'alimentació i a la salut d'aquesta població. I es van signar acords amb tres entitats catalanes (Creu Roja a Catalunya, Lleida Solidària i ACAPS) per donar resposta a les necessitats bàsiques de la població sahrauí a Tindouf. Les actuacions derivades d'aquests acords, que sumen un import total de 550.000 euros, se centren en l'àmbit de la distribució d'aliments, la rehabilitació d'infraestructures (hospital i escola) i l'educació.

Les darreres avaluacions de la situació de la població sahrauí han revelat que les racions alimentàries que rep la població són insuficients, i per tant, la necessitat de complementar les racions que es distribueixen actualment. En aquest sentit, "l'acord signat amb la Creu Roja a Catalunya pretén donar resposta a aquesta situació mitjançant l'enviament d'aliments bàsics que permetin assegurar l'accés i la diversificació de la ració alimentària", ha explicat el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat David Minoves.

Minoves ha afegit que "el govern de Catalunya dóna aquesta resposta en un moment en què certes propostes unilaterals per aparcar el conflicte sahrauí poden fer oblidar les principals víctimes: la població refugiada, que ha vist agreujada la seva situació humanitària en els darrers temps".

La tasca de la Creu Roja als camps sahrauís

Per la seva banda, la Creu Roja es referma en el compromís humanitari d'alleujar el patiment de la població sahrauí refugiada als camps. Per això, ha elaborat el "Pla especial per al Sàhara" pel qual des de 1996 hi té una delegació permanent. Ha dut a terme diversos projectes i enviaments d'ajuda humanitària alimentària i no alimentària d'emergència. El president de la Creu Roja a Catalunya Antoni Aguilera, s'ha mostrat "molt satisfet de contribuir des d'aquí amb aquest mandat humanitari a través d'aquest enviament".

Aguilera ha remarcat que "l'enviament es fa en resposta a una crida d'emergència per la manca d'aliments dels camps de refugiats sahrauís, que constitueix una emergència sostinguda i que tenen una dependència total de l'ajuda externa".