En concret, l'ACCD dóna suport al projecte "Operació Prolongada de Socors i Recuperació a favor de les poblacions afectades pels conflictes armats" que l'Agència d'Ajut Alimentari de Nacions Unides (PMA) du a terme a la República Democràtica del Congo. El suport, que s'ha formalitzat aquests dies mitjançant un acord de col·laboració, es concreta amb una aportació de 250.000 euros per part de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

El projecte del PMA distribuïrà aliments entre la població congolesa i desenvoluparà programes d'assistència a infants malnodrits, dones lactants i grups especialment vulnerables, així com aquells en els quals s'ajudi a la reinserció de persones desplaçades.

El Pla director de cooperació al desenvolupament 2003-2006 preveu la necessitat d'actuar davant de situacions de crisis humanes complexes i estableix com un dels objectius estratègics de la Cooperació Catalana l'ajut humanitari general i l'ajut humanitari d'emergència.

L'ajut alimentari, necessitat bàsica per a la RD del Congo

De fet, l'ajut alimentari és internacionalment reconegut com un dels àmbits d'actuació prioritaris en el marc de l'acció humanitària, i es considera una necessitat bàsica en una crisi oblidada com la de la República Democràtica del Congo.

Entre 1998 i el 2003 la República Democràtica del Congo va patir un conflicte armat, responsable d'una complexa crisi humana. Aquesta guerra va causar la mort d'entre tres i quatre milions de persones, i encara avui dia, moren unes 1.200 persones per les conseqüències del conflicte i de la crisi.

El PMA (Programa Mundial d'Aliments) és l'agència d'ajut alimentari de l'Organització de les Nacions Unides que treballa per proporcionar ajut d'emergència i al desenvolupament per eradicar la fam i la pobresa en els països i poblacions més pobres i que pateixen inseguretat alimentària.