La conferència té l'objectiu de posar en comú les línies d'actuació de diversos governs per a la reconstrucció del país
En representació del govern espanyol, hi viatjaran el Ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, i la Secretària General de Cooperació, Leire Pajín, i donaran a conèixer les accions que s'han dut a terme des de l'estat, entre les quals hi figuren diverses aportacions econòmiques de l'ACCD.

En aquest sentit, i considerant les principals necessitats detectades per les agències coordinadores de les Nacions Unides, l'ACCD s'ha compromès a aportar 500.000 euros per al procés de rehabilitació al país, amb la voluntat d'enfortir el teixit social i recuperar el sistema bàsic de salut i l'aprovisionament i garantia d'accés a l'aigua potable. Una quantitat que se sumarà a la ja aportada inicialment mitjançant el Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència, que en una primera acció d'emergència, va donar una subvenció de 75.000 euros per a l'atenció de la població desplaçada.

El conflicte

El passat 12 de juliol l'exèrcit d'Israel va iniciar una campanya militar al Líban amb l'objectiu de desarmar Hezbol·là i alliberar dos soldats retinguts. Després de bombardejos massius que han destruit infrastructures del Líban i que han causat la mort de més de 1.000 civils libanesos, així com d'uns 40 civils israelians, el passat 14 d'agost va entrar en vigor el cessament de les hostilitats en base a la Resolució 1701 adoptada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

Informes d'organitzacions com Amnistia Internacional consideren que al llarg d'aquest mes d'atacs s'han comès crims de guerra. El govern de Catalunya recorda que els atacs contra objectius civils suposen una clara violació del Dret Internacional Humanitari (DIH), i en particular de la IV Convenció de Ginebra, convenció ratificada en el seu dia per Israel.

A la vegada, es constata que les dificultats de moviment i entrada de material humanitari (medicaments i aliments) i de combustible derivada del bloqueig imposat per Israel, agreuja la crisi humana que pateix la població civil libanesa i no garanteix l'espai humanitari i l'accés a les víctimes. El secretari General de les Nacions Unides, Kofi Annan ha sol·licitat a Israel l'alleugeriment del bloqueig aeri i marítim que imposa al Líban, petició que ha estat rebutjada avui pel govern israelià.

Amb l'inici del cessament d'hostilitats i amb el desplegament extensiu al sud del país de la missió de manteniment de pau de les Nacions Unides, comença l'etapa de reconstrucció i rehabilitació al Líban, un país devastat pels bombardejos i que, una vegada més, requereix de la solidaritat internacional.

Àlex Masllorens, director de l'ACCD: "Des de l'ACCD manifestem la nostra solidaritat amb les víctimes civils del conflicte i fem una crida perquè es permeti l'accès a les víctimes i perquè les organitzacions i agències humanitàries presents a la zona puguin dur a terme les tasques de reconstrucció. A la vegada, volem condemnar la manca de respecte del Dret Internacional Humanitari i dels Drets Humans comès per les parts implicades en aquest conflicte".