El CCDR dependrà del Centre de Cooperació Internacional de la Universitat de Lleida i és resultat d'un conveni signat el mes de novembre passat entre la Universitat, l'Ajuntament de Lleida i l'ACCD, que ha aportat un total de 721.000 euros.

El CCDR és una iniciativa promoguda pel conjunt del sector especialitzat en desenvolupament rural, conformat bàsicament per les principals universitats catalanes, grups d'estudi i recerca, centres especialitzats, administracions públiques i ONGD. El centre impulsarà la formació, la recerca i la transferència de coneixements i tecnologia dels agents que la integren, així com la creació d'un fons documental de referència, que capitalitzi el major nombre d'informació, documentació i expertesa a l'entorn del món rural en els països empobrits.

A la jornada de treball hi va assistir el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat de Catalunya, David Minoves, que va insistir en la necessitat d'anar creant aquests espais de trobada i coordinació i va refermar el compromís de l'ACCD amb l'assoliment dels objectius del Centre. Minoves creu que el CCDR és "una aposta de futur i un clar exemple de concertació que reforça el paper de la universitat com a actor clau de recerca i capacitació".

El Centre dóna prioritat a la descentralització territorial i a l'especialització i capitalització de coneixement des de la Universitat de Lleida en l'àmbit del desenvolupament rural. També complementa l'acció dels diversos agents del Nord i del Sud que hi treballen i incorpora tots els actors i agents que treballen en la transferència de coneixements i tecnologia cap als països del Sud.

Aquesta col·laboració s'emmarca en l'objectiu estratègic del Pla director de cooperació al desenvolupament 2003-2006 d'augmentar les capacitats dels agents de cooperació públics i privats i potenciar el paper de les universitats en el camp de la cooperació al desenvolupament des del vessant de la formació, la recerca aplicada i la transferència de coneixement.