Sala de premsa

event_note Nota de premsa

Catalunya projecta la seva distinció com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 a la Fira MOS de Lleida

  1. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació participa, a través de Prodeca, a la nova fira agroalimentària amb un ampli programa d’activitats gastronòmiques
  2. Tastos, tallers i premis mostraran la riquesa i la diversitat del producte agroalimentari català davant professionals i públic general
  3. El conseller Òscar Ordeig té previst visitar la fira el dilluns 29 de setembre i formarà part a la sessió Esmorzars de forquilla i d’aprofitament
El conseller Ordeig participant en un dels actes de la Fira de Sant Miquel 2024
El conseller Ordeig participant a la Fira de Sant Miquel de l'any passat
{"uuid":"ea8d5ca8-ca07-4443-a182-a6375aea28b9","name":"santmiquel photo_2025-09-25_14-06-03.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0"}

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, la Promotora dels aliments catalans, participarà del 27 al 29 de setembre a la Fira MOS de Lleida (antiga Fira de Sant Miquel), en el marc de la distinció de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Amb un programa d’activitats que posa en valor la diversitat i qualitat dels productes agroalimentaris catalans, l’estand institucional del Departament es

devindrà un espai de referència per presentar els grans projectes estratègics relacionats amb el reconeixent com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Uns projectes que connecten la cuina, el territori i la societat amb l’objectiu de preservar i donar visibilitat al patrimoni gastronòmic català.

La Fira MOS suposa un pas endavant en l’evolució de la històrica Fira de Sant Miquel, que enguany se centra en la gastronomia i l’alimentació de qualitat com a grans protagonistes. En aquest nou escenari, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Prodeca presenten un espai amb tallers, tastos i presentacions que recorren els principals sectors del sistema agroalimentari català: des de l’oli d’oliva verge extra fins als formatges i embotits, passant pels vins, la mel, la pastisseria o la cervesa artesana.

Al llarg de tres dies, el públic podrà descobrir iniciatives que mostren la dimensió cultural, patrimonial i innovadora de la cuina catalana. En el marc del projecte 12 mesos 12 paisatges que explora la riquesa de productes alimentaris i cuines que floreixen en cada regió durant les diferents estacions de l’any, destacant el paisatge de Lleida i el paper que juga el seu producte de proximitat en la construcció d’una identitat gastronòmica pròpia.

El programa també posarà en relleu el projecte Herois del Rebost, que reconeix aquells productors i elaboradors que mantenen viva la tradició i l’autenticitat dels productes catalans, posant de manifest el seu esforç per preservar la diversitat i la qualitat malgrat els reptes d’un mercat globalitzat.

La lluita contra el malbaratament alimentari, vinculada a la cultura de l’aprofitament i als històrics esmorzars de forquilla, serà un altre dels eixos destacats, amb tallers que combinen divulgació i cuina en directe per sensibilitzar sobre la importància d’aprofitar els recursos i reduir residus.

El programa es completa amb propostes que connecten tradició, coneixement i futur. El projecte Benvinguts a Pagès celebrarà la seva desena edició amb una presentació i tastos de productors, recordant la importància d’acostar el món rural a la ciutadania.

La iniciativa Gastrosàvies, nascuda en el marc de la Regió Mundial de la Gastronomia, posarà en relleu la saviesa de les dones grans com a dipositàries del coneixement culinari tradicional. A MOS, el projecte tindrà un protagonisme especial amb dues sessions conduïdes per dones del Delta de l’Ebre, que mostraran receptes i elaboracions vinculades a l’arròs i als cítrics, tot connectant producte, paisatge i memòria col·lectiva.

L’espai també farà valdre la carn de caça, amb una sessió a càrrec del xef Sergi Aritzeta, del restaurant El Truc d'Agramunt, que mostrarà algunes receptes fàcils per poder fer a casa, amb l’objectiu d’impulsar el consum d’aquest producte sostenible i de qualitat.

La presència institucional també servirà per reivindicar la tasca de les productes de qualitat diferenciada, com les DOP i IGP, que asseguren l’origen i l’excel·lència del producte català i en reforcen el prestigi en mercats nacionals i internacionals, amb sessions i tastos durant els tres dies de la fira d’olis d’oliva verge extra, formatges del Pirineu, embotits catalans, pastisseria artesana, mel o cerveses lleidatanes, entre d’altres.

L’activitat també posarà en relleu la connexió entre gastronomia i territori, amb tastos guiats de vins i cerveses lleidatanes, sessions dedicades a la carn de caça o a les elaboracions de les cooperatives agràries, i una mirada històrica a la cuina catalana a través del Llibre de Sent Soví, el receptari més antic en llengua catalana.

En l’àmbit institucional, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, té previst visitar la fira el dilluns 29 de setembre i formarà part a la sessió Esmorzars de forquilla i d’aprofitament. El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia Tresànchez, participarà en la presentació de Gastrosàvies, subratllant el valor de la transmissió del coneixement gastronòmic entre generacions. Per la seva banda, la directora de Prodeca, Dèlia Perpiñà, prendrà part a la presentació del Premi Vinari a la Promoció Internacional del Vi Català, al costat del director dels Premis Vinari, Ramon Roset. Aquest guardó vol distingir una personalitat o entitat establerta fora del país que hagi contribuït de manera significativa a reforçar la imatge i el posicionament del vi català en mercats internacionals estratègics.

A través de la seva participació a MOS, el Departament d’Agricultura posa en relleu la importància de la gastronomia com a motor cultural i econòmic del país. Els tastos, tallers i reconeixements programats són una oportunitat per donar visibilitat als productors, mostrar la riquesa del patrimoni culinari català i reforçar la connexió entre territori, pagesia i ciutadania. La fira esdevé així un espai per compartir i donar visibilitat al que significa ser Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia