Segons ha explicat el conseller Sabaté, “en aquest inici de jornada electoral històrica per a Catalunya, ja estan constituïdes el cent per cent de les meses electorals, les 8227”. A les 8 del matí s’han obert els 2.670 col·legis electorals sense que s’hagin produït incidents destacats. Només a tres meses, a Súria, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Cugat s’ha endarrerit una hora la seva constitució. D’altra banda, els mossos d’esquadra han hagut d’intervenir en tres col·legis perquè han aparegut els panys de les portes inutilitzats.
El conseller de Governació i Administracions Públiques ha destacat l’’impacte d’aquest referèndum amb la dada del lliurament de l’acreditació número 500 dels professionals del mitjans de comunicació que estan cobrint la jornada des del Centre de Difusió de Dades ubicat al Parlament de Catalunya. Per al referèndum d’avui el Govern ha distribuït 20 milions de paperetes amb el text: “Aproveu el projecte de l’Estatut d’autonomia de Catalunya?”; n’hi ha tres models diferents: amb vot afirmatiu, amb vot negatiu i amb vot en blanc. S’han editat 6.850.000 paperetes per a cada opció. D’aquestes, 8.420 s’han imprès en versió trilingüe (català, castellà i aranès) per a la circumscripció de Lleida. Del total d'electors que tenen dret a exercir el vot, 5.201.743 resideixen a Catalunya, mentre que a l’estranger en viuen 108.024. D’aquests, els que han escollit l’opció de votar per correu són 36.878, quasi cinc mil més que en les últimes eleccions autonòmiques de 2003. Per circumscripcions, 3.986.034 ciutadans pertanyen a la circumscripció de Barcelona; 481.947, a la de Girona; 310.945, a la de Lleida, i 530.841, a la de Tarragona.
Seguiment de la jornada
El conseller de Governació i Administracions Públiques ha recordat que es pot fer el seguiment de la jornada per Internet a l’adreça http://referendum2006.gencat.cat. En aquest web s’aniran actualitzant les dades de constitució de meses, les de participació a les 13 h i a les 19 h, i a partir de les 20 h hi haurà una actualització constant amb l’escrutini provisional per comarques i municipis fins a arribar als resultats definitius, a les 23 h aproximadament.
A Barcelona ciutat els resultats obtinguts als 286 col·legis electorals es transmetran mitjançant unes terminals mòbils, anomenades PDA, i s’adreçaran directament als ordinadors dels centres de recepció d’informació (CRI). L’ús de les PDA o “smart-phone” es farà en cada fase operativa: obertura, avanços de participació i escrutini.
A la resta de col·legis de Catalunya també s’agilitzarà el procés, ja que es substituirà el personal d’atenció telefònica i d’enregistrament per operadors i operadores que rebran i enregistraran les dades simultàniament. Igualment, destaca la difusió de dades mitjançant els mòbils durant tot el dia amb els percentatges de meses obertes i amb els de participació a les 13 hores i a les 18 hores. El mecanisme de consulta és el següent: els usuaris envien un missatge SMS al número 7743 amb les lletres REF seguides d’un espai en blanc i l’àmbit geogràfic que desitgen consultar, és a dir, CAT, BAR, TAR, LLE o GIR. A més, a l’acabament de la jornada electoral, i un cop efectuat el 100% de l’escrutini, es transmetrà per correu electrònic una aplicació de consulta dels resultats provisionals.
Durant la jornada d’avui estan mobilitzades per al bon funcionament del procés unes 110.000 persones, entre personal de les meses, representants de l’Administració, membres de les juntes electorals, i cossos de seguretat, entre d’altres. El conseller Xavier Sabaté tornarà a comparèixer en roda de premsa al Parlament de Catalunya a les 14 hores per informar de les dades de participació i de les possibles incidències que es vagin produint.