Prèviament, el conseller de Governació i Administracions Públiques visitarà Buenos Aires i Santiago de Xile
El conseller Xavier Sabaté representarà el Govern de la Generalitat en els actes del centenari de l'Orfeó Català el proper 9 de setembre a Mèxic DF. El conseller de Governació i Administracions Públiques arribarà el dia abans a la capital mexicana i té previst de mantenir el 8 de setembre, a partir de les 18h, una reunió amb representants de les comunitats catalanes de la xarxa de Mèxic, Amèrica Central i el Carib a la seu de l'Orfeó Català de la capital mexicana. En aquesta reunió està prevista la presència dels presidents de les comunitats catalans de Bogotà (Colòmbia), Caracas (Veneçuela, San Salvador (El Salvador), Puebla, Querétaro i Yucatán (Mèxic), i Guatemala.

Després de la reunió, el conseller atendrà els mitjans de comunicació
El conseller de Governació i Administracions Públiques assistirà, a les 22 h del dia 8 de setembre, al sopar informal amb els presidents i les autoritats catalanes presents.

El 9 de setembre, el conseller Sabaté iniciarà els actes oficials a les 12 h amb una ofrena floral a Rafael de Casanova, a la seu de l'Orfeó, conjuntament amb el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach. A les 14.30 h, el conseller assistirà al dinar oficial del centenari de l'Orfeó Català a Mèxic, al restaurant La Cava, que posarà punt i final a la visita oficial del conseller de Governació i Administracions Públiques.

L'Orfeó Català de Mèxic es va fundar el 1906 i des de llavors ha estat un puntal indiscutible de les relacions entre Catalunya i Mèxic. Durant l'exili va ser una eina clau de salvaguarda i de projecció de la cultura catalana, amb la participació de Josep Carner, Avelolí Artís Gener, Pere Calders, Baltasar Samper, Carles Pi i Sunyer o Jaume Miravitlles entre un llarg etcètera de personalitats. Ara continua sent un punt d'intercanvi fonamental de les cultures mexicana i catalana.

L'Orfeó és una de les 114 entitats que han rebut reconeixement oficial com a Comunitat Catalana de l'Exterior per part del Govern de la Generalitat.


Durant la visita, el conseller de Governació i Administracions Públiques estarà acompanyat pel director de l'Agència Catalana de Cooperació, Àlex Masllorens.

Prèviament a la visita oficial a Mèxic, el conseller Sabaté visitarà també Buenos Aires i Santiago de Xile, on té previst reunir-se amb representants de la comunitat catalana en aquells països i pronunciar la conferència "El nou Estatut d'autonomia i la Catalunya exterior".

El conseller de Governació i Administracions Públiques arribarà a Buenos Aires (Argentina) el 6 de setembre al matí. Xavier Sabaté visitarà l'ambaixada espanyola i mantindrà també un contacte informatiu amb la premsa d'aquell país i els corresponsals de mitjans espanyols acreditats a l'Argentina.

El conseller de Governació i Administracions Públiques es desplaçarà després a La Plata per dinar amb la comunitat catalana agrupada en el casal del mateix nom. Finalment, pronunciarà la conferència "El nou Estatut d'autonomia i la Catalunya exterior" a la sala Pau Casals del Casal de Catalunya de Buenos Aires i assistirà al sopar ofert per aquest casal i el COPCA.

El conseller de Governació i Administracions Públiques es desplaçarà el 7 de setembre a Santiago de Xile, on arribarà a les 12.55 h. Xavier Sabaté visitarà l'ambaixada espanyola on serà rebut per l'encarregat de negocis, Juan Manuel Salas Fernández.

A les 20 h, el conseller Sabaté pronunciarà la conferència "El nou Estatut d'autonomia i la Catalunya exterior" al casal Català de Santiago de Xile davant de membres d'aquest casal i empresaris catalans. Prèviament, atendrà els mitjans de comunicació que ho desitgin.

El conseller de Governació i Administracions Públiques finalitzarà la seva estada a Santiago de Xile assistint a un sopar ofert per la junta directiva del casal Català i de l'agrupació d'empresaris d'ascendència catalana (AEAC).