El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha rebut aquest migdia a 26 entitats gitanes, coincidint amb l'aprovació per part del Parlament de Catalunya d'una declaració que reconeix que el poble gitano ha estat víctima d'un genocidi històric i continuat.

Joan Puigcercós ha assegurat que avui “s’ha fet història, ja que el Parlament ha fet un gran pas endavant reconeixent que no sempre Catalunya ha estat un país tolerant, just i solidari”. El conseller de Governació ha assegurat que “el poble gitano català ha fet grans aportacions a la cultura catalana” i ha remarcat que aquest procés veu la seva culminació amb l’aprovació, també per part del Parlament, del Pla integral del poble gitano el novembre del 2005.

Aquest Pla, coordinat pel Departament de Governació i Administracions Públiques, preveu un gran nombre de mesures que tenen com a finalitat l’equiparació del poble gitano a nivell social amb la resta de la població catalana, així com prestigiar la cultura gitana des d’un punt de vista positiu, integrador i tenint molt clar que la cultura gitana també és part de la cultura catalana.

Un altre dels objectius del Pla, que el conseller ha volgut remarcar en la seva intervenció, és “recuperar, potenciar, transmetre i estudiar la llengua del poble gitano, el romaní, ja que un poble que oblida la seva llengua perd les seves arrels”.