El proper dilluns 25 de setembre les delegacions provincials de l'Oficina del Cens Electoral (que pertany a l'Institut Nacional d'Estadística, INE) donaran a conèixer el cens de les eleccions al Parlament de Catalunya, tot i que aquest cens podrà tenir alguna variació en funció de les reclamacions posteriors. El cens inicial fet públic aquest dimecres xifra l'electorat en 5.320.395, dels quals 108.591 són residents absents a l'estranger.

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha xifrat el cens provisional en més de 5,3 milions d’electors, la qual cosa representa un creixement de 13.244 i de 27.898 persones respecte de les eleccions al Parlament de Catalunya de 2003 i 1999, respectivament. De moment, també es mantenen les dues tendències que marquen les darreres eleccions celebrades al Parlament de Catalunya. El nombre més alt d’electors residents a Catalunya es concentra a la demarcació de Barcelona, seguida de Tarragona, Girona i Lleida. En el cas dels residents absents a l’estranger, novament Barcelona ocupa el primer lloc, però la demarcació següent en nombre d’electors és Lleida, seguida de Tarragona i Girona. Comparat amb el cens del referèndum de l’Estatut de Catalunya, fet públic en el seu moment per l’INE, l’electorat ha incrementat en 10.628* persones.

Cal destacar la provisionalitat a data d’avui de les dades censals per a les properes eleccions, ja que aquest dijous 14 de setembre, els ajuntaments (946 a Catalunya) i consolats van obrir el període d’exposició del cens per fer les reclamacions i rectificacions pertinents. D’aquesta manera, els electors poden consultar les seves dades fins al 21 de setembre per mitjans informàtics, amb la identificació prèvia de la persona interessada o mitjançant l’exposició al públic de les llistes electorals, si no es disposa dels mitjans informàtics suficients.

Els electors també compten amb la possibilitat de comprovar la idoneïtat de les dades mitjançant la targeta censal, on es recullen les dades de la inscripció en el cens electoral, la secció i mesa en la qual s’ha de votar. No obstant això, aquest document no es vàlid per identificar-se el dia de les eleccions, ja que només és de caràcter informatiu. Una altra opció per comprovar que les dades del cens són correctes i que l’elector efectivament surt a les llistes es trucar a l’Oficina del Cens Electoral, al telèfon 901.101.900.

Per la seva banda, i amb l’objectiu de fomentar la participació i donar a conèixer tots els detalls del procés electoral, la Conselleria de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat ha preparat un sistema d’informació electoral amb diferents mecanismes. Tant els electors residents a Catalunya com a l’estranger poden informar-se mitjançant el nou web (www.parlament2006.cat) o de forma telefònica al 012. A més, les delegacions territorials a Catalunya i els casals situats a l’estranger faran de suport per resoldre possibles dubtes.

Si arribat el cas, hi hagués dades errònies, l’elector està en el seu dret de presentar la reclamació a l’ajuntament corresponent mostrant el DNI, passaport o permís de conduir i aportar-ne una fotocòpia. En el cas de fer el tràmit per la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral, els requisits són els mateixos, però a més cal aportar un certificat d’empadronament.

Les delegacions provincials de l’Oficina del Cens Electoral resoldran aquestes reclamacions com a màxim fins al 24 de setembre per fer-les públiques el dia següent. A més, també notificaran la resolució dels reclamants als ajuntaments i consolats. L’Oficina del Cens Electoral atorgarà a l’elector que ha demostrat que està inscrit en el cens encara que no figuri a les llistes un certificat d’alta per poder votar. L’altre certificat censal específic és l’anomenat certificat de correcció d’errors, que, amb la mateixa intenció, s’expedeix quan alguna dada personal surt malament a les llistes.

El proper dilluns 25 de setembre es farà públic el cens final, encara que quedarà oberta la via judicial per fer possibles reclamacions. D’aquesta manera, el nombre d’electors definitiu serà el que recull totes les persones que poden votar el dia 1 de novembre, o que en cas contrari, optin per fer-ho per correu. En aquest cas, el termini per votar per correu dels electors residents a Catalunya acabarà el 28 d’octubre.

* L’increment està calculat amb les xifres fetes públiques per l’Institut Nacional d’Estadística. Si la comparativa s’estableix amb el cens final publicat per la Junta Electoral Central l’augment respecte al referèndum és de 10.292 electors.