L'Oficina Antifrau de Catalunya, entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar amb independència de les administracions, té com a objectiu prevenir i investigar possibles casos d'ús o destinació fraudulenta de fons públics o qualsevol aprofitament il·lícit. L’OAC també té com a finalitat assessorar i fer recomanacions per a l'adopció de mesures contra la corrupció, les pràctiques fraudulentes i les conductes il·legals, tot cooperant amb les autoritats competents i col·laborant en la formació del seu personal.
Adscrita al Parlament, que en garantirà la independència i en controlarà l'actuació, l’OAC, que complementa les funcions d’altres institucions que tenen competències de control, ha de respectar i cooperar amb l'autoritat judicial, el Ministeri Fiscal, el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, la Intervenció General de la Generalitat, els òrgans d'intervenció municipal, la Comissió Especial de Comptes i els defensors locals de drets i llibertats.
En el cas que un jutge o tribunal o un representant del Ministeri Fiscal iniciïn un procediment per determinar la rellevància penal d'uns fets que constitueixin alhora l'objecte d'actuacions d'investigació per part de l'Oficina Antifrau, l’Oficina ha d'interrompre tot seguit les actuacions i aportar immediatament tota la informació de què disposi, així com proporcionar el suport necessari a l'autoritat competent.
Funcions
L'Oficina Antifrau de Catalunya en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat té, entre d’altres, les funcions següents:
- Investigar o inspeccionar possibles casos d'ús o destinació irregular de fons públics, i també les conductes contràries a la honestedat en l'actuació de l'Administració i en l'àmbit de les relacions entre les administracions públiques i els particulars.
- Prevenir i alertar sobre les conductes del personal de l'Administració i dels alts càrrecs que tinguin o puguin tenir com a resultat la destinació o l'ús irregular de fons públics o qualsevol altre aprofitament contrari a l'ordenament jurídic, que comportin conflicte d'interessos o consisteixin en l'ús particular d'informacions que tinguin per raó de les seves funcions i l'abús en l'exercici d'aquestes funcions.
- Assessorar i formular propostes i recomanacions al Parlament, al Govern de la Generalitat i als òrgans de l'Administració en l'àmbit de la lluita contra la corrupció i qualsevol activitat relacionada.
En l'àmbit de l'Administració local, l’OAC ha d’examinar-ne l'actuació i, si escau, instar l'Administració local corresponent per tal que, en l'exercici de les seves funcions de control i fiscalització interna de la gestió economicofinancera i pressupostària, investigui i inspeccioni, per mitjà dels corresponents òrgans, els possibles casos d'ús o destinació irregular de fons públics, com també les conductes contràries a la honestedat. Dels resultats d'aquesta inspecció i investigació, n’haurà d'informar a l'OAC.
Àmbit d’actuació
L'àmbit d'actuació de l'Oficina Antifrau és el sector públic de Catalunya, integrat per l'Administració de la Generalitat, els ens locals i les universitats públiques, inclosos en tots els casos llurs organismes, les entitats vinculades i les empreses públiques que en depenen. També comprèn les fundacions i els consorcis els ingressos dels quals es nodreixen en més d'un cinquanta per cent de fons provinents de les entitats que formen el sector públic de Catalunya, o bé les fundacions i consorcis en els quals aquestes entitats puguin nomenar la majoria dels membres dels seus òrgans de decisió.
En cas que la participació de les entitats que conformen el sector públic de Catalunya sigui inferior al cinquanta per cent, l'àmbit d'actuació de l'OAC s'estendrà únicament al control de les seves activitats de gestió de serveis públics, d'execució d'obres públiques o de funcions de recaptació que portin a terme per compte d'aquelles entitats.
Qualsevol persona pot adreçar-se a l'Oficina Antifrau per comunicar presumptes actes de corrupció, pràctiques fraudulentes o conductes il·legals que afectin els interessos generals o la gestió dels fons públics.
La durada de les actuacions d'investigació de l'Oficina Antifrau no pot excedir els sis mesos a partir de l'acord d'iniciació, llevat que les circumstàncies o la complexitat del cas facin indispensable un segon i últim termini màxim de tres mesos, que en tot cas caldrà justificar davant la comissió parlamentària.