Posa de manifest el rigor de la Generalitat en el compliment del Pla de Sanejament i la reducció del dèficit sanitari

El departament d’Economia i Finances valora molt positivament la millora de la qualificació atorgada per Moody’s a la Generalitat de Catalunya, que ha passat de Aa3 a Aa2. Aquesta agència, de reconegut prestigi internacional, qualifica de manera molt favorable la gestió pressupostària duta a terme els darreres anys pel Govern.

L’agència destaca la “solidesa financera“ de la institució i “la prudent gestió pressupostària”. L’Agència ressalta també el rigor de la Generalitat en el compliment del Pla de Sanejament.

Es posa de manifest que el dèficit no financer de l’any 2005 va situar-se per sota dels límits que establia quest Pla. D’altra banda, l’endeutament de la Generalitat de Catalunya també va ser inferior als llindars màxims autoritzats. Per a l’agència, el fet que els objectius fixats per al 2005 s’hagin complert indica que la Generalitat està en condicions de continuar-lo aplicant fins el 2008, any en què el Pla preveu l’equilibri pressupostari. El report de Moody’s apunta que “fins ara, el grau de compliment d’aquest Pla és encoratjador”.

En aquest sentit, Moody’s valora de forma molt positiva l’esforç que ha fet el Govern català per reduir el dèficit sanitari. “La Generalitat ha redreçat el dèficit relacionat amb la despesa sanitària i ha reduït la despesa acumulada desplaçada”.

L’agència també apunta que el finançament addicional compromès pel Govern central durant la darrera Conferència de Presidents així com les mesures específiques per a la racionalització de la despesa sanitària implantades pel Govern permetran reduir el creixement de la despesa en aquest àmbit. Moody’s ja valora en el seu informe de rating les conseqüències que tindrà sobre les finances de la Generalitat el desplegament del nou sistema de finançament.

En la seva anàlisi, s’assenyala: “El rating de la institució podria millorar gràcies a l’augment dels ingressos derivat de l’impacte positiu de la reforma del sistema de finançament inclòs al nou Estatut”. Finalment, l’agència valora positivament la formació del nou Govern ja que proporciona “estabilitat”. Per a Moody’s, “l’estabilitat governamental proporciona continuïtat en la gestió prudent i, per tant, en el compliment del Pla de Sanejament Pressupostari”.