• La tercera Festa del Consum Responsable girarà entorn de la gestió del pressupost familiar, entès com el principi d’una bona economia i el camí per evitar el sobreendeutament de les famílies.

• S’oferiran tallers educatius per a nens de 3 a 14 anys, on se’ls ensenyarà de forma lúdica diferents aspectes del consum responsable.

• La Festa estarà amenitzada per Jordi Amenós i comptarà amb l’actuació musical de la Beth i del quintet cOda, així com espectacles de màgia, acrobàcies, titelles, música i circ.

La festa, que se celebra amb motiu del Dia Mundial del Consumidor, tindrà lloc diumenge 18 de març al Moll de la Barceloneta

L’Agència Catalana del Consum (ACC) celebrarà el proper diumenge 18 de març la tercera edició de la Festa del Consum Responsable, amb motiu del Dia Mundial del Consumidor que té lloc arreu cada 15 de març. Després de la bona acollida de les edicions anteriors, aquesta tercera convocatòria es presenta sota el lema “consumir a ritme de família” i aposta per la bona gestió del pressupost familiar.

La iniciativa va adreçada a tota la família però especialment al públic infantil i juvenil. Durant tot el matí s’oferiran diferents tallers per a nens i nenes de 3 a 14 anys on se’ls ensenyarà de forma lúdica i a partir de jocs, els diferents aspectes del consum responsable.

La bona gestió del pressupost familiar, eix de la Festa

 És important que les famílies sàpiguen gestionar el seu pressupost, ja que és el principi d’una bona economia i el camí per evitar el sobreendeutament. Cal que les famílies analitzin quins són els seus ingressos i les seves despeses per revisar la capacitat real d’endeutament, i reflexionin sobre els actes de consum que realitzen cada dia.

En la societat de consum actual, contínuament es generen noves necessitats, tant pels nens, com pels joves o pels adults. L’hàbit de recórrer al crèdit s’ha instal·lat a la nostra societat poc a poc, però d’una manera absoluta, de tal manera que actualment, el crèdit s’ha convertit en un producte més del consum de masses.

A banda dels crèdits hipotecaris i els de consum, davant aquestes noves necessitats creades, la fórmula de recórrer als crèdits ràpids resulta cada vegada més comuna, perquè s’ofereixen unes condicions d’atorgament molt flexibles i àgils. Un comportament poc racional en termes econòmics pot portar a la utilització abusiva de crèdit i al sobreendeutament. D’altra banda, la facilitat d’accés al reagrupament de crèdits també pot conduir a un sobreendeutament indesitjat.

Atès l’increment del sobreendeutament que en els últims anys estan patint les famílies, l’ACC pretén donar al consumidor una informació eficaç que el permeti fer reflexionar sobre la seva capacitat d’estalvi i de despesa i sobre les necessitats d’endeutament familiar.

Estreta col·laboració entre la Generalitat i les associacions de consumidors

Per tercer any consecutiu i amb motiu de la proximitat del Dia mundial dels drets dels consumidors —que se celebrarà el dijous, 15 de març— l’ACC ha preparat aquest esdeveniment. La celebració comptarà amb la presència del Conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, del Secretari General de Política Financera, Competència i Consum, Miquel Salazar, i la del director de l’ACC, Jordi Anguera. També hi assistiran les associacions de consumidors més representatives de Catalunya: Associació de Consumidors de la Província de Barcelona (ACPB), Associació d'Impositors de Bancs i Caixes d'Estalvis de Catalunya (AICEC-ADICAE), Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS), Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa de Barcelona i Província (UNAE), Promotora de l'Orientació del Consum per a la Gent Gran (PROGRAN).

La Beth, el quintet cOda i Jordi Amenós animaran la Festa

El moll de la Barceloneta acollirà dos escenaris —el principal i un escenari de format més petit— per on desfilaran al llarg del matí tot tipus d’actuacions musicals i d’entreteniment.

A l’escenari principal hi intervindran el Jordi Amenós i la seva banda, la Beth, el quintet cOda, Xazzar i el malabarista Boni.

A les 12.45 h. la Beth actuarà amb la seva banda habitual i ens oferirà temes del seu últim disc “My Own Way Home” així com una nova lectura dels seus anteriors treballs en català.

Pel que fa a l’escenari petit, des de les 11 del matí i fins a dos quarts de 3 del migdia s’oferiran de manera ininterrompuda diferents espectacles. Hi intervindran el mag Sergi Buka, el combinat de circÀticus-Tilt i l’espectacle teatral de Galiot Teatre.

A més dels espectacles que es podran veure als escenaris, durant tot el matí hi haurà animació a peu de carrer amb Claret Clown, que capta i emmarca les millors instantànies de la vida del carrer, la companyia La Tal i les peripècies d’en Boni i els seus artilugis amb rodes.

Tallers de consum per a tota la família

En aquesta tercera Festa del Consum Responsable s’han desenvolupat diferents tallers per a nens i adolescents. Es tracta de tallers lúdico-educatius que, a partir de la metodologia utilitzada a l’Escola del Consum de Catalunya, s’estructuren al voltant de l’eix central del consum familiar sense deixar de banda altres aspectes que comporten el consum responsable.

Els tallers seran dinamitzats per diversos monitors, que tindran com a funció principal transmetre els missatges educatius i donar pautes i indicacions per participar en el taller.

El Cicle del Consum: Té com a objectiu informar i fer reflexionar sobre tots el passos que implica el fet de consumir de manera responsable. Amb l’ajut dels monitors i el model que hi haurà exposat, els nens composaran un trencaclosques que explica gràficament el cicle del consum. En acabar es lliurarà un document igual al trencaclosques, per tal que el nen pugui treballar els conceptes a casa, amb la família.

La Xapa responsable: Amb l’objectiu de donar missatges clars sobre la temàtica de la festa, els nens podran confeccionar la seva xapa personalitzada. Per això serà necessari que els nens i nenes reflexionin sobre diferents conceptes bàsics del consum responsable amb les plantilles de xapes que repartiran les diferents associacions de consumidors. Un cop acabada la xapa, els participants podran anar de nou a la carpa de les associacions a recollir un present.

Taller de Maquillatge: els nois i noies parlaran amb els monitors sobre què significa consumir amb responsabilitat, mentre es pinten la cara. D’on surten els diners? En aquest taller es procurarà que els més petits prenguin consciència de l’esforç que per a la família implica l’obtenció de diners. Se’ls farà un pregunta tan senzilla com a vegades difícil de contestar:

D’on surten els diners? Després, guiats pels suggeriments dels monitors, els nens dibuixaran en un full plantilla què fa la seva família per obtenir diners.

Sabem com estalviar? S’informarà de petites accions diàries i casolanes que els consumidors, grans i petits, podem fer per tal de contribuir a l’estalvi d’energia, al reciclatge o la reutilització de materials i objectes quotidians. Aquest taller s’ha dividit en dues seccions, ubicades en un laberint. Un cop acabat el circuit es lliurarà el diploma de l’estalviador, amb una puntuació segons la seva capacitat d’estalvi.

Despeses familiars: A través d’un joc i cigrons es farà reflexionar el nens i les nenes participants sobre les despeses que hi ha en una casa i en una família. Els volem fer pensar sobre el tema, mitjançant un joc que els convida a ser responsables d’unes despeses determinades.

Som consumidors responsables: A través d’aquest taller es vol difondre i fer comprendre els valors, factors i accions que intervenen en el consum. Els nens faran un mural amb boletes de paper de diaris reciclats on al final es podrà llegir un missatge.

Fes de periodista. Aquest taller, patrocinat per La Vanguardia, farà reflexionar al públic sobre moltes de les activitats que ens agrada fer en família i que comporten un cost, convidant el nen a pensar i suggerir alternatives per gaudir en família sense despeses. En aquest cas, el nen farà de reporter de La Vanguardia i haurà de redactar l’article “Ensenya’ns a passar un cap de setmana sense gastar diners”, donant idees amb dibuix o text sobre activitats gratuïtes que es poden fer el cap de setmana. El monitor donarà pistes i idees per a la reflexió.

Racó de contes: s’habilitarà un espai recollit i acollidor amb llibres per a petits i grans, revistes, fulletons o altres materials similars de temàtica relacionada amb el món de la publicitat, el consum solidari, el consum de proximitat, etc. En horaris previstos s’hi incorporarà el conta-contes Albert Estengre amb relats especialment escollits per l’ocasió. Al final de la jornada, els nens que hagin participat en els tallers, s’enduran el material de treball per poder reflexionar a casa, amb la família, sobre els continguts apresos.