Totes les institucions compromeses en el finançament de l’ampliació de Fira Barcelona han volgut oficialitzar avui la seva col•laboració, en un acte presidit pel President de la Generalitat, Pasqual Maragall. Amb aquest acte s’ha volgut donar tot el relleu a la recent signatura del conveni financer que culmina el procés d’ampliació de Fira de Barcelona i s’ha anunciat la constitució de la Comissió Institucional de Fira de Barcelona. Aquesta Comissió tindrà quatre funcions principals: fer recomanacions sobre l’orientació estratègica, fer el seguiment del procés d’inversió en l’aplicació dels espais firals i dels projectes que l’afecten, supervisar l’execució del Pla Financer de Fira Internacional de Barcelona, especialment pel que fa a les obligacions econòmiques respecte de Fira 2000 i, finalment, conèixer de la mà del president de la Cambra de Barcelona les propostes relatives als membres del Consell d’Administració i del president de Fira de Barcelona abans que les presenti al Consell General.

El president de la Generalitat presidirà aquesta Comissió de la qual també formaran part el conseller d’Economia i Finances, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, el president del Consell General de Fira de Barcelona, els alcaldes de Barcelona i l’Hospitalet, i els vicepresidents primer i segon del Consell General de Fira de Barcelona. També assistiran a les reunions de la Comissió els presidents de Fira de Barcelona i de Fira 2000, encara que no tindran vot a l’hora de prendre decisions.

Pasqual Maragall ha encapçalat la visita a les obres d’ampliació del recinte firal de Gran Via, i durant el seu parlament ha destacat la importància de la creació de la Comissió Institucional.

Ampliació del Consell d’Administració de Fira 2000

La creació d’aquesta Comissió Institucional es produeix al mateix temps que s’amplia la composició del Consell d’Administració de Fira 2000, la societat encarregada de les obres del recinte firal de Gran Via. El nou Consell d’Administració comptarà amb 16 consellers: 8 designats per la Generalitat, 6 per les administracions locals (3 de l’Ajuntament de Barcelona, 1 de l’Ajuntament de l’Hospitalet, 1 de la Diputació de Barcelona i 1 de la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona) i 2 per la Cambra de Barcelona. El president del nou Consell d’Administració, que tindrà vot de qualitat, serà nomenat per la Generalitat.

Aquest canvi és fruit de l’últim acord de finançament, aprovat el passat mes de juliol i signat entre totes les institucions que formen part de Fira 2000, en què s’estableixen les aportacions econòmiques i les línies de crèdit que serviran per finançar la tercera i última fase de les obres del recinte firal del Gran Via, així com els canvis que aquestes aportacions suposaran en l’estructura accionarial de la societat.

L’última fase de l’ampliació implicarà una inversió de 368 milions d’euros. D’aquests, 141 milions seran aportacions de capital de les diferents institucions: 85 milions de la Generalitat; 32 milions de l’Ajuntament de Barcelona; 15,6 milions de la Diputació de Barcelona; 4,1 milions de la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; i 4,1 milions de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. La resta seran finançats amb un préstec participatiu de l’ICF de 62 milions d’euros, i un préstec sindicat de 165 milions.

D’acord amb aquestes aportacions de capital, i a mida que les diferents institucions les vagin fent efectives, es modificaran els percentatges de participació en la societat Fira 2000. Així, l’any 2008 la Generalitat elevarà la seva participació en la societat del 39,4% actual al 56,7%, un percentatge que baixarà al 50,2% l’any 2011. En el cas de les institucions relacionades amb el món local -Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de l’Hospitalet, Diputació de Barcelona i Mancomunitat- la seva participació passarà del 34,8% actual, al 29,2% l’any 2008 i al 37,4% al 2011. És important destacar que, amb la signatura de l’actual conveni institucional la Diputació de Barcelona, entra a formar part per primera vegada de l’accionariat. Finalment, la Cambra de Comerç de Barcelona passarà del 25,8% l’any 2006, al 14,1% l’any 2008, fins al 12,5% el 2011.

També és previst que es creï una Comissió Executiva de Fira 2000 que s’encarregarà de l’adjudicació de concursos d’obres, la contractació i la determinació de la política financera de la societat. Aquesta Comissió estarà formada per 6 membres: 3 designats per la Generalitat, 1 per l’Ajuntament de Barcelona, i 1 per la Cambra de Barcelona i 1 per les administracions locals.

A banda del president Maragall i del conseller també hi han assistit a l’acte d’aquest matí el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, el president de Fira Barcelona, Josep Lluís Bonet, el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, l’alcalde de l’Hospitalet de Llobregat i president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, i el vicepresident primer executiu de la Mancomunitat de Municipis, Dídac Pestanya.