El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, presideix aquest organisme
La Comissió interdepartamental de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana s’ha constituït oficialment. Presidida pel conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, està formada pels secretaris generals dels departaments de la Generalitat implicats en l’Acord. El secretari d’Economia, Andreu Morillas, podrà actuar com a president en funcions per delegació del conseller d’Economia i Finances. També en formen part el director general de Pressupostos i Tresor, Salvador Maluquer, i el director del Programa per a la Promoció i Seguiment de Projectes Estratègics, Marcel Prunera.
D’acord amb el text de l’Acord estratègic, i amb l’ordre del govern del passat mes d’abril que la creava, l’objectiu d’aquesta Comissió interdepartamental és vetllar per l’aplicació de les 86 mesures que defineixen l’Acord, sobretot aquelles que estan vinculades estretament a l’acció de les diferents conselleries, i garantir la seva traducció pressupostària en els comptes públics de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, la Comissió crearà una sèrie de mecanismes de seguiment i fixarà uns indicadors que serviran de barem per avaluar els avenços en la implantació de les diferents mesures.
La Comissió Interdepartamental és el segon dels organismes que defineix el text de l’Acord per dur a terme les tasques de seguiment i desenvolupament de les propostes. A primers del mes d’abril també va quedar constituïda la Comissió de Seguiment. La seva funció és la de vetllar pel compliment de les mesures consensuades per totes les parts i que defineixen el text de l’Acord, desenvolupar aquelles que han quedat pendents d’incorporar i que es consideren necessàries, i proposar noves iniciatives que puguin millorar-lo. Formen part d’aquesta Comissió un representant de cadascuna de les parts signants de l’Acord: govern, organitzacions empresarials i sindicats.
L’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana és una iniciativa que, amb mesures específiques i reformes de fons, pretén transformar de manera progressiva el model econòmic català i orientar-lo cap a les noves realitats i exigències pròpies d’una economia cada cop més globalitzada.
Dues noves comissions de treball
Una de les decisions que han pres els membres de la Comissió interdepartamental és la creació de dos grups de treball. El primer, i d’acord amb la mesura 84 del text de l’Acord, s’encarregarà de l’estudi de la conciliació de la vida laboral, personal i familiar. Per als signants de l’Acord, és necessari fer un pas endavant en aquest àmbit i trobar les condicions de treball adequades per garantir el dret a la igualtat de les dones al mercat de treball. Així, es tindran en compte els horaris escolars i laborals, els acords en la negociació col•lectiva i les infraestructures que incideixen en la incorporació de la dona al mercat de treball, entre d’altres.
La segona comissió estudiarà l’àmbit de la incapacitat laboral transitòria tal com preveu la mesura 78. Aquest grup de treball analitzarà l’estat de la qüestió a Catalunya amb l’objectiu d’introduir millores des d’un punt de vista global, tenint en compte aspectes sanitaris i assistencials, com la protecció social, l’entorn econòmic, el sociocultural o l’empresarial.
Mesures en marxa
Durant la reunió, també s’han analitzat les mesures de l’Acord departament per departament i s’ha fet una primera avaluació de quin és el seu estat d’aplicació, fent especial incidència en aquelles que entren en funcionament aquest 2005. Destaquen, per exemple, les que s’inclouen en els àmbits de millora del finançament de l’activitat empresarial, les infraestructures de transport i mobilitat, i la recerca, el desenvolupament i la innovació, entre d’altres.
En el primer d’aquests capítols, l’Institut Català de Finances (ICF) ja ha creat ICFcrèdit, una línia de crèdit per a les petites i mitjanes empreses catalanes amb un pressupost de 200 milions d’euros per a aquest any. En aquest mateix sentit, s’emmarca la tramitació per part de l’ICF d’un programa de préstecs participatius especialment dedicat a les pimes de caràcter familiar i amb un pressupost de 65 milions d’euros fins al final de la legislatura. Ambdues iniciatives es troben reflectides en les mesures 49 i 50 de l’Acord estratègic. Així mateix, i d’acord amb la mesura 58, el passat mes de març es va presentar el Pla per a la internacionalització de l’empresa catalana 2005-2008. Gestionat pel COPCA, el Pla vol ser un instrument al servei de les pimes catalanes per superar els reptes de la globalització i impulsar una nova generació d’empreses catalanes de caràcter multinacional.
Després de la signatura de l’Acord estratègic el passat 16 de febrer, també s’han posat en marxa 15 dels 22 programes pilot d’accés dels treballadors als principals polígons industrials de Catalunya. La iniciativa, que es correspon amb la mesura 31 del capítol dedicat a la millora de la mobilitat de les persones, també preveu l’establiment de línies de transport que connectin aquests centres amb els nuclis urbans. De moment, s’han engegat 13 noves línies d’autobús. Les últimes connecten els polígons de Montornès, Parets, Montmeló i Rubí.
I en el camp de l’R+D+i, el CIDEM va signar el passat mes de maig un conveni de col•laboració amb el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació i nou universitats catalanes per consolidar la Xarxa de Centres de Suport a la Innovació Tecnològica (XIT), iniciativa que es correspon amb la mesura 4 de l’Acord. En aquesta mesura també s’emmarca la constitució de la fundació Centre Tecnològic de l’Aeronàutica i de l’Espai a Castelldefels. Un dels nous centres que la Generalitat preveu posar en funcionament durant els propers anys per potenciar la transferència tecnològica en sectors estratègicament necessaris i claus per a la competitivitat de l’economia catalana.