El Tribunal Català de Defensa de la Competència (TCDC) ha sancionat a l’Associació de Tocoginecòlegs de Catalunya (ATCA) amb 70.000 euros per acordar preus i practicar accions de boicot. El Tribunal considera que ambdues conductes restringeixen la lliure competència. En la seva resolució, el Tribunal apunta que aquesta associació va acordar uns honoraris pels serveis que els ginecòlegs i obstetres contractaven amb la companyia Adeslas. També ha considerat que els seus membres boicotejaven els serveis d’aquesta companyia negant l’assistència mèdica com a assegurat mentre la companyia no acceptés certes condicions contractuals. El TCDC ha imposat dues multes que penalitzen cada un d’aquests comportaments.

Els fets es van produir a mitjans de 2003, quan l’Associació que representa els tocoginecòlegs catalans va adreçar-se a la mútua Adeslas reclamant millores retributives per als facultatius. Davant de la negativa per part de la mútua a augmentar el que cobraven, alguns metges van negar-se a atendre les pacients com a persones assegurades de l’entitat Adeslas al mateix temps que els oferien la possibilitat d’atendre-les com si es tractés d’una consulta privada aliena a la mútua. Paral·lelament, el president de l’ATCA va difondre aquesta conducta als mitjans de comunicació i va escriure a pacients, empreses i responsables d’administracions públiques assegurats a Adeslas per explicar-los el conflicte i donar suport a l’actuació dels tocoginecòlegs.

L’Associació afirma que la seva conducta està justificada per la inactivitat del Col•legi Oficial de Metges de Barcelona i per la insuficiència ostensible de la remuneració salarial per part de la mútua Adeslas. Però el Tribunal qualifica d’injustificables l’acord de preus i la conducta col•lectiva de boicot. Tot i que el que es pretenia pogués ser legítim, el Tribunal conclou que cal reprendre l’Associació amb independència que es pugui opinar que els honoraris abonats no responien a uns mínims raonables. El TCDC constata que l’actuació dels metges afectava el comportament del mercat en la prestació dels serveis d’atenció ginecològica. La gravetat del fet augmenta per la relació especial que s’estableix entre el metge i la pacient, en aquests casos.

Ja el 1995, des de l’Estat, el Tribunal de Defensa de la Competència havia imposat una multa a l’Associació de Tocoginecòlegs d’Espanya perquè havia incorregut en les dues mateixes conductes. Per tant, l’òrgan de representació dels ginecòlegs i els obstetres catalans segurament coneixia que la conducta era punible des del punt de vista de la Llei de defensa de la competència. El Tribunal Català ha valorat la gravetat dels fets a l’hora de fixar la sanció. A més, ordena a l’Associació Catalana que s’abstingui de realitzar pràctiques semblants i que publiqui la resolució en dos diaris d’àmplia difusió a Catalunya. La decisió es pot impugnar ara davant del jutjat contenciós administratiu.

La Resolució completa, com la resta de les que ha adoptat el Tribunal Català de Defensa de la Competència, es pot trobar a la seva pàgina web: www.gencat.net/economia/tcdc