El conseller d’Economia i Finances ha fet arribar avui als membres de la part catalana de la Comissió Mixta de Valoracions un informe sobre “La problemàtica del vigent sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú”. Aquest document va ser elaborat a petició del Grup de Treball sobre la problemàtica del sistema de finançament vigent.

La segona Conferència de Presidents va proposar la creació d’un grup de treball al si del Consejo de Política Fiscal y Financiera per fer una diagnosi del sistema actual de finançament, com a base per iniciar els treballs de revisió. El CPFF va demanar a cada comunitat autònoma un document amb els seu punt de vista sobre els principals problemes que afecten el finançament autonòmic.

El document elaborat pel Departament d’Economia i Finances assenyala com a principals deficiències del sistema actual:

 La falta de correspondència entre el pes que tenen les comunitats autònomes en el conjunt d’ingressos tributaris i el grau de despesa pública que gestionen

 El deficient funcionament dels mecanismes d’anivellament

 La desproporció entre els recursos gestionats per les comunitats de règim foral i les comunitats de règim comú  La insuficient autonomia financera dels governs autonòmics

 L’incompliment del principi de lleialtat institucional

 La falta de mecanismes de coordinació entre l’Estat i les comunitats autònomes El document ha estat enviat al Consejo de Política Fiscal y Financiera el passat mes de desembre, i aquest el va trametre a totes les comunitats.