El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha dit avui que una sentència contrària a l’Estatut per part del Tribunal Constitucional representaria “una amenaça molt seriosa per a l’autogovern de Catalunya”. En declaracions a Catalunya Ràdio, Castells ha rebutjat situar-se en el pitjor escenari “perquè això és contribuir a què es produeixi”. Al mateix temps, ha reconegut que “seria absurd per part nostra que no fóssim conscients d’aquesta amenaça i que la minimitzéssim”.

Així, el conseller considera que en aquests moments “el que hem de fer és intentar evitar que es produeixi una sentència negativa del Tribunal Constitucional. Tenim instruments al nostre abast: per una banda, els magistrats no són insensibles al clima social i, per l’altra, existeixen un conjunt de mecanismes jurídics per defensar els nostres interessos”.

En el cas que el Tribunal Constitucional dicti una sentència contra l’Estatut, “Catalunya haurà de recordar a Espanya l’essència del pacte constitucional”. Arribat el moment, Castells opina que “Catalunya haurà de saber estar a l’alçada de les circumstàncies, és a dir, defensar amb tota claredat els nostres interessos i el nostre autogovern i fer-nos respectar. Caldrà recordar, si cal, en què consisteix el pacte constitucional, aquell que l’any 1978 va fer possible que construíssim l’estat de les autonomies que ha permès a Catalunya assolir unes cotes d’autogovern com no havia tingut mai”.

En aquest sentit, el conseller s’ha preguntat si caldrà recordar per què la Constitució parla, en el seu article 2, de nacionalitats. “¿En parla per les altres catorze comunitats autònomes, o per Catalunya, País Basc i Galícia? Haurem de demanar al Tribunal Constitucional que sigui realment coherent amb el que vol la Constitució”, ha dit.

El responsable de la política econòmica del govern ha alertat que “la defensa d’aquests principis s’haurà de fer amb tota claredat però sense fer disbarats. No hem de ser nosaltres els que ens situem fora del terreny de joc. Caldrà reivindicar el pacte constitucional amb tota contundència, després de dos anys de debat estatutari en els que a la resta d’Espanya s’ha jugat amb tanta facilitat i irresponsabilitat a crear aquest clima contra Catalunya”.

Anar junts per defensar l’autogovern

El conseller ha fet una crida a tots els partits polítics per anar de la mà a l’hora de defensar l’Estatut. Castells ha qualificat de “desafortunada” la situació que es va viure al Parlament la setmana passada.

“Quan el propi vicepresident del Govern i màxim dirigint d’ERC diu que les manifestacions del senyor Vendrell van ser desafortunades no seré jo qui el desmenteixi, encara que només sigui per solidaritat de Govern. Comparteixo doncs la valoració del senyor Carod i crec que episodis d’aquest tipus no són bons ni per la imatge del govern ni per la del país”. Pel conseller, aquests fets no ens ajuden a defensar la causa de l’autogovern i desprestigien la política”.

En aquest sentit, Antoni Castells ha assegurat: “No és bo pel país plantejar amb aquesta frivolitat un tema d’aquesta importància i negociar-lo gairebé com si fos una subhasta. Catalunya està en un moment molt important en què el que ens cal és precisament acumular totes les forces per desplegar l’Estatut”.

El conseller també s’ha preguntat: “¿Com poden alguns devaluar l’Estatut, esgrimint que és fruit de concessions i renúncies, quan l’hauríem d’estar defensant tots junts davant les amenaces que s’aproximen?”

El conseller ha recordat que “ERC s’ha compromès a defensar al màxim el desplegament de l’Estatut en totes les seves potencialitats. És la seva obligació i, a més, aquest compromís forma part del programa de Govern. Les posicions d’abans del 18-J són legítimes, però ara aquest Estatut és de tots, fins i tot d’aquells que van votar-hi en contra. ERC s’hi va comprometre i espero que sigui coherent amb aquest compromís”.