El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha qualificat l’acord aconseguit ahir en el marc de la Conferència de Presidents com a “satisfactori”. “La d’ahir va ser una reunió positiva perquè va reconèixer que el finançament de la sanitat és un problema seriós i perquè l’acord assolit ens permetrà afrontar la situació amb una major tranquil•litat financera”, ha explicat. Pel conseller, es tracta d’un “pas endavant que pot reportar a Catalunya entre 500 i 750 milions d’euros”, una xifra que espera poder concretar a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera prevista per aquest dimarts.

Castells ha explicat que es tracta de “mesures d’emergència mentre es discuteix un nou model de finançament”. El conseller ha dit que “les mesures d’emergència són benvingudes sempre i quan no s’eternitzin”. En aquest sentit ha recordat que “el govern de l’Estat ja ha dit que durant els propers dos anys vol abordar la discussió d’un nou sistema de finançament, justament el que nosaltres reclamem amb la reforma de l’Estatut”. Castells ha senyalat que l’actual situació d’insuficiència financera es deriva del model de finançament pactat el 2001.

El responsable de la política econòmica del govern ha afirmat que l’executiu central ha escoltat les demandes de les comunitats autònomes i ha millorat la seva proposta inicial per la via de l’aportació directa de l’Estat. “Ahir, la proposta es va reequilibrar, ja que ara ja no es posa tant l’accent en l’ampliació de la capacitat normativa dels governs autonòmics. Nosaltres com partidaris de tenir la màxima capacitat normativa i n’hem fet ús quan ha estat necessari. Però calia que l’Estat fes un esforç més gran, com finalment ha fet”.

“Catalunya ha contribuït molt positivament a posar el problema del finançament de la despesa sanitària sobre la taula”, ha dit. Castells ha recordat que durant la negociació dels darrers pressupostos de l’estat el govern català va demanar que aquesta qüestió fos una de les prioritats i que, al cap d’un mes, durant la Conferència de Presidents del 2004, s’assenyalava el finançament de la sanitat com a tema central per a la reunió d’aquest any. “Ajudant a col•locar aquesta qüestió al centre del debat polític hem contribuït a avançar en una solució per a tothom, que ens interessa a nosaltres, per suposat, i a l’hora beneficia totes les comunitats autònomes”, ha apuntat.

Negociar el finançament sobre la proposta de la majoria

“Després del dictamen del Conseller Consultiu, queda clar que hi ha un model constitucional, que és el de la majoria catalanista del Parlament, i un d’inconstitucional que és el de CiU. I per tant, entestar-se a seguir demanant que s’inclogui a l’Estatut el model que no és constitucional és tant com dir que no es vol l’Estatut”, ha apuntat. En aquest sentit, ha dit que el govern té la mà estesa a CiU. “Entorn la proposta del govern, que és constitucional i d’una gran ambició ens podem posar d’acord perquè amb CiU compartim el que és important”.

Antoni Castells, que ha fet aquestes declaracions després de l’ofrena floral del govern al monument de Rafael Casanova, ha dit que aquest 11 de setembre ha de ser una jornada per “afirmar la nostra realitat nacional, que ve marcada per la voluntat de ser, d’autogovernar-nos i de projectar-nos cap al futur des de la unitat, així com per l’afirmació de la nostra història i del nostre passat”. En una diada marcada per la recta final en la negociació de l’Estatut, Castells ha volgut recordar que “l’Estatut només serà possible si existeix la voluntat de tots per tirar-lo endavant”.