El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha dit que és “molt bona notícia per a l’economia catalana” el descens de la inflació fins a mínims històrics. El mes de gener, els preus es van reduir un 0,6% situant l’IPC interanual al 2,4%, la taxa més baixa dels darrers vuit anys. Aquesta dada consolida el descens progressiu dels preus que, a Catalunya, s’ha anat registrant en els darrers mesos. “S’ha eliminat el diferencial de preus amb la resta de l’Estat, fet que no succeïa des del mes de març del 2002”, ha assenyalat el conseller.

Per Castells, però, el més important és que “Catalunya ha estat capaç de retallar dràsticament el diferencial de preus amb la zona euro”. El conseller ha recordat que aquest és el principal mercat de les exportacions catalanes i, per tant, el fet que el diferencial se situï el mes de gener en 0,5 punts és “un element que beneficiarà clarament la competitivitat de les nostres empreses”. Aquesta rebaixa respecte a l’eurozona és especialment significativa si es té en compte que, a principis del 2006, el diferencial de preus amb les principals economies europees era de 2,2 punts percentuals.

La forta contracció del diferencial de preus amb Espanya registrada al llarg del 2006 i a l’inici del 2007, s’explica perquè els grups amb una desviació estructural, com el vestit, el lleure i la cultura, han reduït sensiblement el seu diferencial. A aquesta tendència, cal afegir-hi el comportament d’altres capítols que, si bé tradicionalment havien registrat un increment superior a la mitjana espanyola, aquest mes han invertit aquesta tònica, com els transports.