El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, ha assegurat avui que “l’Estatut és l’instrument que ens ha de permetre resoldre els problemes que realment preocupen els nostres ciutadans com l’habitatge, l’atur, la sanitat o l’ensenyament”. El responsable de la política econòmica del govern ha afirmat que l’Estatut “no és només un text que ha de servir per resoldre aspiracions identitàries” sinó que ha reiterat que “és l’eina per posar en pràctica aquestes polítiques que la societat reclama”.

Castells ha valorat així els resultats del baròmetre de primavera elaborat pel Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat. Segons aquest sondeig, els ciutadans consideren que l’atur, la immigració i l’accés a la vivenda són, per aquest ordre, els principals problemes de Catalunya, mentre que el finançament i l’Estatut es troben en el 7è i l’11è lloc, respectivament. Per al conseller, aquesta poca motivació pel procés de reforma de l’Estatut “potser, en part, és culpa nostra, dels polítics i això ens ha de fer reflexionar i extreure’n una lliçó”. Castells creu, també, que aquestes valoracions dels ciutadans “poden ser fruit del cansament” i considera que “a partir d’ara hauríem de passar a una etapa més positiva”.

El conseller ha fet aquestes declaracions després de la conferència “Avaluació de polítiques i Estat complex” en el marc dels cursos d’estiu de la Universitat Complutense de Madrid.

Malestar per la difusió d’informes poc rigorosos

El conseller d’Economia també ha explicat que a la reunió del Consejo de Política Fiscal y Financiera celebrada ahir va detectar“un malestar generalitzat” de les comunitats autònomes i el govern central per la difusió d’un informe de treball del Ministeri d’Economia que afirmava que els governs autonòmics estaven sobrefinançats. Castells ha definit el document com un “exercici força desafortunat perquè, qualsevol persona que hi entengui, s’adonarà que les necessitats de finançament de les comunitats autònomes, i especialment de la sanitat, no es poden calcular només tenint en compte l’IPC”. Castells s’ha desmarcat d’aquest tipus d’informes, que només són “documents de treball que no han estat aprovats per l’executiu central”.

Antoni Castells també s’ha mostrat satisfet amb l’Avantprojecte de reforma de la Llei d’estabilitat pressupostària que està preparant el govern central. “Aquesta era una reforma necessària ja que com ha quedat demostrat la llei actual presentava disfuncions evidents: tot i que la normativa ho prohibia, les comunitats autònomes han acumulat dèficit”. Pel conseller, la reforma que es planteja “és el reconeixement d’una major autonomia per a les comunitats, perquè els permet fixar el seu propi límit de dèficit tenint en compte el cicle econòmic, i un pas endavant cap a una major flexibilitat, ja que estabilitat no significa rigidesa”.