El perfil mitjà dels beneficiaris és el d’empreses joves i de menys de deu treballadors

L’Institut Català de Finances (ICF) ha tancat el segon tram de la línia de mediació de crèdit ICFcrèdit per un total de 225 milions d’euros, després d’haver finançat 3.500 operacions de pimes i autònoms, un 14,2% més que l’any 2005. L’import mitjà de les operacions ha estat de 65.000 euros. L’ICFcrèdit és una línia de crèdit dirigida a empreses de menys de 250 treballadors que permet finançar, amb condicions preferents, projectes d’inversió a Catalunya. El segon tram de l’ICFcrèdit es va obrir el passat mes de juliol mitjançant un conveni de col·laboració entre l’ICF i vint-i-quatre entitats financeres per un import de 200 milions d’euros. Gràcies a la bona acollida de la línia, el passat mes de desembre es va aprovar una ampliació del límit de fins a 30 milions d’euros més. Amb el tancament del segon tram, ja són 425 els milions destinats a la línia ICFcrèdit des de la seva creació al setembre del 2005.

Del total d’operacions finançades, un 58% han estat préstecs i la resta lísings (42%). Per projectes, la gran majoria s’ha destinat a l’adquisició de maquinària (72%), seguit pels vehicles de transport (13%), la compra de terrenys i construccions (11%), entre d’altres. Pel que fa als terminis d’amortització, un 43% de l’import s’ha signat a cinc anys, un 25% a set anys i un 17,% a deu anys.

El perfil del beneficiari de l’ICFcrèdit és, en un 51% dels casos, d’una empresa jove o de nova creació, és a dir, amb menys de 10 anys de vida. Per nombre de treballadors, en un 53% dels casos es tracta de treballadors autònoms o microempreses de fins a deu treballadors, i en un 32% d’empreses petites, és a dir, de fins a 50 treballadors. La resta, el 15% de l’import total, s’ha contractat amb empreses mitjanes, d’entre 50 i 250 treballadors.

Pel que fa a sectors d’activitat, dels 225 milions distribuïts, un 40% ha estat per a empreses industrials, mentre que el 26% ha estat per a comerços i empreses de turisme i d’hostaleria. Cal destacar, també, que la meitat de l’import total s’ha invertit en projectes fora de les comarques de l’àmbit metropolità, i en particular, un 15% a les comarques centrals.

200 milions més per al 2007

L’ICFcrèdit és una línia de finançament a llarg termini que es distribueix a través de la xarxa d’oficines de les caixes i els bancs que operen a Catalunya i que té el suport del Banc Europeu d’Inversions (BEI). També ha tingut un paper actiu Avalis de Catalunya, SGR que ha facilitat avals a aquelles operacions que han necessitat garanties addicionals. Les condicions de les operacions són molt avantatjoses: un tipus d’interès preferent de l’Euríbor + 0,40%, sense comissions, amb un import màxim d’1,5 milions d’euros i un termini d’amortització de fins a deu anys, amb possibilitat de fins a 2 anys de carència.

Per al tram del 2006, es va fixar un import inicial de 200 milions d’euros, la mateixa quantitat que per al 2005. Gràcies a la bona acollida de la línia i amb l’objectiu de donar resposta a totes les sol·licituds, el passat mes de desembre es va aprovar una ampliació de fins a 30 milions d’euros per a aquelles operacions a formalitzar abans del 5 de gener del 2007. D’aquest import, es van signar operacions per 25 milions d’euros addicionals. 

Després de la bona acollida d’ICFcrèdit, l’Institut Català de Finances està treballant per posar en marxa, durant el 2007, el tercer tram per un import mínim de 200 milions addicionals. Aquesta línia de finançament dóna compliment a una de les 86 mesures de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana. L’objectiu és posar a l’abast de les petites i mitjanes empreses instruments per innovar, créixer i millorar la seva competitivitat.

Distribució territorial d’ICFcrèdit l’any 2006:

 

Nombre (%)

Import (%)

Comarques de ponent

8,9

11,6

Àrea metropolitana

53,0

50,7

Camp de Tarragona

8,4

8,7

Comarques centrals

13,0

14,7

Comarques gironines

13,8

11,5

Terres de l’Ebre

2,9

2,8

Total

100

100