“Hem portat a Nàpols una mostra de creació catalana d’avantguarda que té un vincle intens amb les tradicions catalanes i napolitanes”. Així ha presentat la consellera de Cultura, Caterina Mieras, el programa d’activitats culturals i acadèmiques Veles e vents, cultura catalana a Napoli, acompanyada per l’alcaldessa de Nàpols, Rosa Russo Iervolino; la regidora de Cultura, Rachele Rachele Furfaro, i el cònsol espanyol a Nàpols, Fernando Sànchez Rau. Del 7 al 15 d’octubre, Nàpols acull un extens programa d’activitats, que s’emmarca en la primera edició del festival d’arts escèniques Napoli Scena Internazionale, en què les arts escèniques catalanes són el convidat d’honor.
Han estat presents a l’acte el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Xavier Folch, el responsable de l’àrea de Creació del l’IRL, Xavier Albertí, i el representant de Napoli Scena Internazionale, Ninni Cutaia. Al llarg de deu dies, Nàpols acollirà una extensa mostra de música, dansa, literatura, teatre i cinema catalans, així com un programa acadèmic en què participaran experts italians i catalans. Gran part de les activitats de Veles e vents tenen relació amb la tradició històrica i cultural italiana.
Entre les activitats, destaquen les actuacions de Raimon i de Carles Santos al Teatro Mercadante, i l’exposició La divina Commedia, de Miquel Barcelo, a l’emblemàtic Castel Nuovo, així com la celebració d’un congrés de l’Associazione Italiana di Estudi Catalani (AISC) a les tres principals universitats de la ciutat; totes elles amb lectors de català. Nàpols és la ciutat d’Europa amb un major nombre de lectors.
Obre el programa el concert de música barroca La princesa filòsofa al Palazzo Reale. La princesa filòsofa, un grup instrumental integrat per vint músics i dos solistes, promou la recerca i la recuperació del patrimoni musical del barroc català. Per al concert s’ha preparat un programa monogràfic de música composada entre el 1750 i el 1770 per autors catalans històricament lligats a la ciutat de Nàpols, que en aquesta època constituïa un punt de referència musical de nivell europeu.
L’endemà s’inaugura La Divina Commedia, una mostra d’aquarel•les originals de l’artista mallorquí Miquel Barceló inspirada en l’obra de Dante i amb imatges de les diferents parts de l’obra: Infern, Purgatori i Paradís. La mostra es podrà visitar a la sala dell’Armeria del Castel Nuovo fins el 20 de novembre.
Les activitats literàries del programa també permeten l’intercanvi d’experiències entre napolitans i catalans. Destaca la taula rodona Barcelona i Nàpols: pla narratiu (11 d’octubre al Palazzo Reale), organitzada amb la col•laboració de la Fondazione Premio Napoli i en què participaran l’escriptor català Narcís Comadira, l’escriptora italiana Raffaele La Capria, i les arquitectes italianes Valeria Pezza i Benedetta Tagliabue. Aquesta última és resident a Barcelona, on té l’estudi Miralles Tagliabue, i ha coordinat les obres de rehabilitació del Mercat de Santa Caterina de Barcelona. Els participants parlaran de Barcelona i de Nàpols, i intercanviaran punts de vista sobre la transformació de la ciutat en la narrativa i en la realitat.
No totes les activitats tindran lloc en espais tancats. Un bon exemple és l’itinerari L’escriptor català Josep Pla a Nàpols (13 d’octubre), creat per presentar l’empremta, més literària i fantàstica que realista, que Nàpols ha deixat en l’obra de l’escriptor català, i que es pot llegir en diverses planes del volum 47 de l’obra completa.
Arts escèniques
Esquena de Ganivet, de Pep Tosar, se submergeix en la vida de Damià Huguet, pintor, escultor, fotògraf i poeta mallorquí, a través del teatre, la música, la dansa i el treball audiovisual. L’espectacle es podrà veure el proper 8 d’octubre a la cèntrica Galeria Toledo.
Carles Santos presenta al Teatro Mercadante un dels seus millors espectacles: El compositor, la cantant, el cuiner i la pecadora (11 d’octubre), una òpera sobre la figura de Gioachino Rossini. A partir del fil conductor de la gota d’aigua i mitjançant els quatre personatges del títol, Santos juga amb l’imaginari musical, culinari i eròtic rossinià, tot reconstruint una deliciosa trama operística amb una explosió d’eclèctic talent.
El Teatro Nuovo acollirà l’espectacle Solo por placer (12 d’octubre), d’Àngels Margarit, amb una primera part que parteix del Petit pensament plàcid n.1 de Georges Perec i dues parts més: geografies i solo por placer, que se succeeixen sense interrupció i alhora es referencien i s’interroguen.
Raimon, un dels màxims representants de la cançó catalana, oferirà el concert Poesies i cançons al Teatro Mercadante (13 d’octubre). Amb aquest títol presenta un recital antològic de cançons amb lletra i música pròpies, també sobre textos de la poesia d’Ausiàs March, Roís de Corella, Jaume Roig i altres autors del XV i XVI segle català, i de poetes moderns com Salvador Espriu i Pere Quart.
El programa també compta amb un recital poètic a càrrec d’un dels artistes napolitans més representatius, conegut a la ciutat com Il maestro, Peppe Barra. Sota el títol de Ncopp’ ’a ll’onna canto: a riba mar ... La poesia catalana incontra la poesia napoletana, es confronten les líriques de les dues cultures, que tenen força punts en comú. Peppe Barra guiarà el públic per un recorregut que, a través del Novecento napolità, enllaçarà amb la poesia catalana del mateix període.
La mostra inclou també lectures dramatitzades en italià de la nova dramatúrgia catalana contemporània. Les tres lectures, que es portaran a terme al Nuovo Teatro Nuovo, són La sang, de Sergi Belbel (13 d’octubre); Barcelona, mapa d’ombres, de Lluïsa Cunillé (14 d’octubre), i El Mètode Grönholm, de Jordi Galceran (15 d’octubre).
Cinema català
El Multicinema Modernissimo acull un programa de cinema català que reuneix els nous valors del cinema de ficció i del gènere documental, amb la projecció de cinc pel•lícules que presenten diferents aspectes de la realitat cinematogràfica catalana des del vessant de la nova creació: Les mans buides, de Marc Recha, i En construcción, de José Luís Guerin (ambdues es projecten el 10 d’octubre amb la presència dels directors); De nens, de Joaquim Jordà (12 d’octubre); El mar, d’Agustí Villaronga (13 d’octubre), i Joves, de Raimon Tremens i Carles Torras (14 d’octubre).
Barcelona, 7 d’octubre de 2005
Per a més informació sobre el programa i els participants, podeu consultar el webwww.llull.com