Cultura

Mieras anuncia un acord amb Aragó per compartir la protecció dels béns d'art religiós del Diocesà de Lleida

El Plenari del Consorci del Museu ho ha aprovat avui

query_builder   4 gener 2006 17:39

event_note Nota de premsa

Mieras anuncia un acord amb Aragó per compartir la protecció dels béns d'art religiós del Diocesà de Lleida

El Plenari del Consorci del Museu ho ha aprovat avui

La consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha manifestat que “es donen les condicions per arribar a un acord amb Aragó, segons el qual els dos governs treballarem conjuntament per crear un pla d’actuació que asseguri la protecció, difusió i manteniment” de la col•lecció de béns d’art religiós del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal, que inclou les peces en litigi amb la Diòcesi de Barbastre-Montsó. La Consellera ha destacat que “hem tancat una etapa llarga de conflicte i desconfiança entre els governs i les diòcesis, i ens donem un nou marc de col•laboració, cooperació i diàleg”.

El Plenari del Consorci del Museu de Lleida, que s’ha reunit aquest migdia ha aprovat obrir una nova línea de treball “valenta i coherent amb l’esperit de consens i col•laboració institucional” segons ha manifestat la consellera de Cultura, que es defineix en els següents punts:

1- La voluntat manifesta de trobar una nova via de solució que superi definitivament la dinàmica d’enfrontament entre bisbats, territoris i institucions, deixant que els procediments jurídics canònics i administratius segueixin el seu curs.

2- Establir una col•laboració oberta i sincera entre els governs de Catalunya i d’Aragó juntament amb els bisbats de Lleida i de Barbastre-Montsó, mitjançant un acord que fomenti la col•laboració de totes les parts en la conservació, coneixement i difusió de les obres d’art del patrimoni de l’antiga diòcesi i de les comarques veïnes de Lleida i de l’Aragó.

3- Promoure un millor coneixement dels fons i de la realitat del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, explicant-lo més enllà dels fets que han centrat l’atenció pública en el litigi sobre un reduït nombre de peces. A més de les possibles vies de col•laboració institucional en relació als béns en litigi, en la reunió s’han tractat altres temes com ara el pressupost del museu per a l’any 2006 i l’estat del projecte de museografia. En acabar la reunió del Consorci, la consellera Mieras ha parlat per telèfon amb la consellera d’Educació, Cultura i Esport d’Aragó, Eva Almunia.

La consellera Mieras ha manifestat que l’acord amb Aragó i amb les diòcesis de Lleida i de Barbastre-Montsó contemplarà “el disseny d’un discurs museogràfic compartit que plasmi la idea d’un patrimoni que ha tingut múltiples factors comuns, prenent com a referència les col•leccions dels museus diocesans de Lleida i de Barbastre-Montsó”.

Antecedents

El litigi per les obres d’art religiós es va iniciar l’any 1995, en què un decret publicat el 15 de juny per la Congregació de Bisbes va adscriure les parròquies de la Diòcesi de Lleida situades a la Comunitat Autònoma d’Aragó a la diòcesi de Barbastre, que va passar a denominar-se Barbastre-Montsó. El 29 de desembre del mateix any, el Bisbat de Barbastre-Montsó va demanar al de Lleida les peces artístiques procedents de les parròquies segregades i que es trobaven al Museu Diocesà. Els governs de Catalunya i Aragó van declarar en el seu moment que les peces en litigi formaven part del seu patrimoni cultural i van procedir a la seva catalogació. Els dos governs han donat suport a la creació de museus diocesans a Lleida i a Barbastre per tal que contribueixin a la recuperació, restauració i exhibició de les obres catalogades.

En la reunió del Consorci del Museu també s’ha tractat l’estat del procés obert arran del decret de la Congregació de Bisbes del 20 de setembre passat en què determinava el lliurament dels béns en litigi a la Diòcesi de Barbastre-Montsó. El Plenari del Consorci va analitzar el decret en la reunió del 6 d’octubre passat i va informar que el bisbe de Lleida sol•licitaria al Departament de Cultura de la Generalitat la preceptiva autorització que estableix l’article 45.1 de la Llei del Patrimoni Cultural Català. La resolució que prendrà el Departament de Cultura al respecte haurà de tenir present la decisió adoptada avui pel Plenari del Consorci.

Barcelona, 4 de gener de 2006

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia