•  La nova biblioteca ocuparà  5.223 m2 al costat de l’Estació de França

  •  El Ministeri de Cultura convocarà en els pròxims mesos el concurs d’idees

El Ministeri de Cultura, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han signat un protocol en el qual es fixen els compromisos per a la construcció de la Biblioteca Pública de l’Estat a la Ciutat Comtal. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha mostrat la seva satisfacció per aquest acord i ha declarat què “per fi s’ha aconseguit posar en marxa definitivament aquesta biblioteca tan necessària i llargament demanada que constitueix una peça clau que permetrà tancar el mapa del sistema públic de biblioteques de Barcelona”.

    La Biblioteca estarà ubicada en una parcel·la de 5.223 metres quadrats al costat de l’Estació de França. El solar és propietat de l’Ajuntament que el cedeix gratuïtament a l’Estat. El consistori ha arribat a un acord amb Renfe per realitzar les actuacions urbanístiques que faran viable la ubicació de la Biblioteca i, a més, destinarà dos milions d’euros a realitzar els últims estudis arqueològics fins a 5,5 metres de profunditat.

    El novembre de 1997, les tres administracions havien formalitzat un conveni per a la rehabilitació i adaptació de l’antic Mercat de Born per ubicar la Biblioteca Pública de l’Estat. Tanmateix, i davant l’aparició d’importants restes arqueològiques a la zona d’actuació, es va decidir desestimar l’emplaçament i buscar un de nou.

    La Gerència d’Infrastructures del Ministeri de Cultura serà la que dugui a terme el projecte d’acord amb el programa de necessitats de la Biblioteca, que comptarà amb 18.000 metres quadrats construïts dels quals 15.000 seran útils. Enguany, el Ministeri convocarà un concurs d’idees per al qual hi ha una reserva de 60.000 euros, i iniciarà el procés administratiu.

    La Generalitat de Catalunya, per la seva banda, es compromet a assumir totes les despeses de funcionament de la Biblioteca, tant de personal i manteniment com d’adquisició de fons bibliogràfics.

Comissió de seguimentAmb l’objectiu de vigilar l’acompliment i desenvolupament d’aquest protocol, es crea una comissió que estarà presidida pel director general del Llibre, Arxius i Biblioteques del Ministeri de Cultura, i constituïda per tres vocals designats per la Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques; dos per la Generalitat, dos per l’Ajuntament i dos pel Ministeri de Cultura.

21 de juliol de 2006