La cultura catalana desembarca avui a la biblioteca Stadtbücherei Frankfurt am Main de Frankfurt amb l’exposició Bibliothek Katalonien (Biblioteca Catalunya), una de les primeres activitats organitzades amb motiu de la pròxima edició de la Fira de Frankfurt, en què la cultura catalana és la convidada d’honor. La mostra, de caràcter itinerant, és fruit de la cooperació entre biblioteques públiques catalanes i alemanyes. A l’acte d’inauguració assistirà la directora general de Cooperació Cultural del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Anna Falguera.

La mostra ha estat produïda a través de l’Àrea de Biblioteques de la Direcció General de Cooperació Cultural. L’Institut Ramon Llull ha organitzat el programa d’activitats i la selecció bibliogràfica s’ha fet en col•laboració amb l’Institut Goethe de Barcelona.

Més de 130 títols

La mostra presenta uns 130 llibres representatius de la cultura catalana traduïts a l’alemany. S’inclouen obres de ficció, assaig i poesia, a més d’art, guies de viatges o gastronomia. L’exposició s’acompanya d’activitats paral•leles. Els llibres s’agrupen d’acord amb les sis categories següents: literatura catalana; belles arts, música i museus; guies de viatge, mapes i recorreguts històrics, cuina catalana i vinicultura; disseny i arquitectura; llengua catalana i diccionaris, i història, política i cultura catalana, Guerra Civil i anarquisme a Catalunya. Cada àmbit temàtic s’il•lustra, a més, amb un audiovisual de petit format, amb imatges al•legòriques del mateix tema.

Entre els títols de literatura catalana que s’hi exposen, es troben obres de Salvador Espriu, Gabriel Janer Manila, Maria de la Pau Janer, Joanot Martorell, Empar Moliner, Quim Monzó, Sergi Pàmies, Joan Perucho, Baltasar Porcel, Albert Sánchez Pinyol, Isabel-Clara Simó, Carme Riera i Mercè Rodoreda, entre altres.

Bibliothek Katalonien va començar el seu viatge per diferents ciutats alemanyes el passat 21 de març a Stuttgart. A Frankfurt es podrà visitar fins al pròxim 12 de maig. Paral•lelament també es pot veure a Bremen i Essen. A continuació, la mostra anirà a Braunschweig, Freiburg, Heidelberg, Würzburg, Mülheim, Reutlingen i Hamburg.

 El 23 d’abril, els directors i directores de les biblioteques alemanyes que acullen la mostra estan convidats a visitar Barcelona amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Un cop s’hagi acabat l’exposició, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació donarà el fons a les biblioteques que l’hagin acollida.

Barcelona, 17 d’abril de 2007