El valuós arxiu professional i polític de Josep Puig i Cadafalch (1867-1956), que inclou un total de 422 capses arxivadores, ha passat a formar part del patrimoni documental català en ser dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya. El dipòsit ha estat possible gràcies a l’acord entre el conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, i els hereus de Puig i Cadafalch, signat el passat 19 d’octubre i que avui ha estat presentat pel mateix conseller de Cultura i el conseller de la Presidència en funcions, Joaquim Nadal.

Tant Joaquim Nadal com Ferran Mascarell han ressaltat l’extraordinària importància d’aquesta documentació que s’ha pogut recuperar com a patrimoni comú de tots els catalans. L’arxiu professional inclou 10.000 dibuixos, 386 rotlles de projectes, 83 llibretes de dibuixos, manuscrits, epistolari i arxiu fotogràfic.

 A banda de la gran importància d’aquest arxiu professional, l’acte d’avui tenia un especial valor per la presentació de l’arxiu polític, descobert el mes de juliol passat. L’arxiu, format per 152 capses, estava amagat a les golfes de la casa del carrer Provença, número 231, on l’arquitecte tenia el seu despatx. Els dos consellers han destacat la importància de la troballa, ja que permetrà “obtenir un coneixement substancial sobre la Mancomunitat i els primers passos del catalanisme polític del segle XX”. Puig i Cadafalch va amagar aquests fons de la Mancomunitat a les golfes de la casa del carrer Provença per preservar-lo durant la dictadura.

El Departament de Cultura ha aconseguit el dipòsit de la documentació a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Tècnics d’aquest Departament han estat treballant durant els mesos de juliol a octubre en la identificació i valoració de tot l’arxiu, que ara podran consultar els investigadors.

Barcelona, 6 de novembre de 2006