L’Arxiu Nacional de Catalunya ha lliurat al Parlament de Catalunya documentació recuperada de la Cambra catalana d’època republicana. El retorn dels fons s’ha materialitzat avui al Parlament en un acte que ha comptat amb la presència del president de la Cambra, Ernest Benach, i del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras.

Els documents van ser recuperats l’any 2000 per tècnics de l’Arxiu Nacional de Catalunya que van trobar-los al mas Perxés, a Agullana (Alt Empordà), on el president Companys i altres autoritats republicanes pernoctaren del 30 de gener al 5 de febrer de 1939, en el seu camí cap a l’exili. Durant la seva intervenció, Benach ha dit que per al Parlament “és motiu d’orgull celebrar el lliurament de la documentació” i ha agraït al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i a les germanes Perxés “la seva col•laboració en la restitució d’aquest material a l’arxiu del Parlament”.

Per la seva banda, el conseller Tresserras ha destacat que la història d’aquests documents “acaba bé, amb final feliç, però ens parla de la precarietat que en moments adversos han tingut les nostres institucions”. El conseller també ha dit que darrera “aquesta història més romàntica, hi ha també la concreció d’una política que a través de la restauració i la potenciació dels arxius comarcals que hi ha a Catalunya vol endreçar la nostra història i la nostra memòria.

Els fons van ser localitzats després d’un reportatge emès per TV3, en el qual es feia públic que al mas Perxés es conservava documentació d’època republicana. Els fons els conservaven els hereus i propietaris del mas, els germans Núria, Maria, Josep, Carme i Montserrat Perxés Santomà, que els van restituir a la Generalitat. La documentació va ser recollida i dipositada a l’Arxiu Nacional de Catalunya, que s’ha encarregat de la restauració, classificació i descripció dels fons.

En l’acte han estat presents les germanes Maria i Carme Perxés i Anna Albar Perxés, fills i néta, respectivament, de Jaume Perxés Vilaseca, que és qui va conservar la documentació al mas.

El fons conté un total de vuit arxivadors amb 179 documents del Parlament de Catalunya d’entre els anys 1932 i 1939, dels quals se n’han digitalitzat 3.244 imatges. Així, el fons, que a partir d’ara estarà al Parlament, podrà ser consultat digitalment a l’ANC pels investigadors. La documentació es pot classificar en:

Electoral

 Eleccions de 1932: acta general d’escrutini de les circumscripcions de Barcelona i Girona.

 Credencials dels diputats electes, entre les quals es troben les de Francesc Macià, Miquel Guinart, Josep Maria Trias de Bes, Lluís Duran i Ventosa, Joan Ventosa i Calvell, Ramon d’Abadal i Calderó, Tomàs Carreras i Artau, Ventura Gassol, Antoni Rovira i Virgili i Josep Andreu i Abelló.

Activitat legislativa

 Expedients de les diferents comissions permanents: Agricultura, Cultura, Economia, Exaccions Municipals, Comptes, Finances. Governació, Justícia i Dret, Presidència, Reglament, Pressupostos, Sanitat i Assistència Social i Treball.

 Expedients de comissions especials: Llei de contractes de conreu, Llei municipal de Catalunya.

 Proposicions i projectes de llei.

Personal del Parlament

 Oposicions per cobrir places de funcionaris.

 Expedients del personal del parlament (per ordre alfabètic).

 Barcelona, 9 de maig de 2007