Avui, s’ha presentat en roda de premsa el cicle esmentat. Del 13 al 30 de novembre la Filmoteca de Catalunya ret homenatge a Le Giornate del Cinema Mut, amb una gran retrospectiva que commemora els seus primers 25 anys d’existència. Aquest festival, una autèntica marató cinematogràfica que té lloc l’octubre de cada any a les petites ciutats italianes de Sacile i Pordenone (regió del Friuli), és des del 1982 el gran punt de trobada anual dels principals especialistes del període de cinema mut.

Consolidat com el festival de les filmoteques i els historiadors, l’aconteixement constitueix el punt de confluència en el que arxivers i col·leccionistes privats volen presentar i/o veure l’última restauració del clàssic més oblidat.

La retrospectiva que ofereix la Filmoteca, agrupa en 21 sessions una selecta mostra d’alguns d’aquests films que, per la seva gran qualitat i importància dintre la història del cinema, han estat senyera de les Giornates. Entre aquests tresors fílmics redescoberts en Le Giornate del Cinema Muto el programa inclou curts de la millor etapa del slapstick (What Price Goofy?; Call of the Cuckoo); documentals russos d’avantguarda realitzats per Dziga Vertov (La sisena part del món i L’onzè any); Underground, un film del britànic Anthony Asquith de vital importància en el cinema negre; la colossal Cabiria, el projecte més ambiciós del cinema italià mut; Prix de beauté, una de les últimes interpretacions de Louise Brooks; la sorprenent Chang: a Drama of Wilderness, d’ E. Shoedsack i Merian C.Cooper, que ja anunciava la seva obra mestra més coneguda: King Kong; i films essencials en la etapa muda de mestres del cinema com ara Cecil B. De Mille (Male & Female), Howard Hawks (Fig Leaves); King Vidor (The Patsy) o William Wyler (The Shakedown). Tots els films (menys Cabiria i Chang, que es projectaran en còpia sonoritzada) aniran acompanyats al piano i tindran un únic passi. Livio Jacob, el president de Le Giornate del Cinema Muto, estarà present el dimarts 14 en la sessió de les 19:30 per compartir amb el públic l’experiència que ha suposat, des dels seus difícils inicis, la creació d’un festival d’aquesta mena. 

 Barcelona, 13 de novembre de 2006

Més informació i hores de projecció:  http://www.gencat.cat/cultura/icic