La consellera de Cultura, Caterina Mieras, presidirà demà, divendres 3 de juny, a les set de la tarda, a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), el primer acte commemoratiu del 25è aniversari d’aquesta institució, en el decurs del qual es presentarà el programa d’actes previstos i es retrà homenatge a les persones, institucions i entitats que han donat o dipositat fons documentals a l’arxiu.

A més de la consellera, l’acte comptarà amb la presència del director general del Patrimoni Cultural, Francesc Tarrats; del subdirector general d’Arxius, Ramon Alberch; de l’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, i del director de l’ANC, Josep Maria Sans Travé.

La consellera presentarà el programa oficial d’actes que se celebraran entre els mesos de novembre de 2005 i novembre de 2006 i que inclouen exposicions, cicles de conferències, un congrés especialitzat en sistemes i centres d’arxius, presentacions de llibres i altres actes culturals adreçats a difondre el coneixement del patrimoni documental del país.

A continuació tindrà lloc l’homenatge a les persones, institucions i entitats que al llarg d’aquests anys han lliurat la seva documentació a l’ANC i que han permès constituir el fons documental que es conserva en aquesta institució. Per aquest motiu, i com a testimoni de reconeixement, es lliurarà un diploma acreditatiu als donadors i dipositants de documentació que han contribuït a la creació d’aquest patrimoni. Es lliuraran 630 diplomes corresponents als més de 500 fons documentals de caràcter molt divers que ha anat aplegant l’ANC des de la seva creació.

Entre els que rebran aquest reconeixement hi ha institucions i persones que han lliurat documentació històrica de la Generalitat de Catalunya del període de la II República, especialment la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona i particulars. També seran homenatjats els titulars de fons familiars i patrimonials, com els marquesos de Castelldosrius, el baró de l’Albi; empreses de diversos sectors econòmics com ara Alstom, Grup Uriach i Banco Santander-Central-Hispano; persones físiques, com Gregorio López Raimundo i Joan Triadú; i entitats diverses com Òmnium Cultural, Federació Catalana de Futbol i PSUC. Aquests noms són una petita part de les moltes persones i entitats que, voluntàriament, han contribuït a formar el patrimoni documental que custodia avui l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Prèviament a l’acte, els donadors i dipositants hauran tingut l’oportunitat de visitar les instal•lacions de l’Arxiu, visites que el dissabte, dia 4, tindran lloc per al públic en general, en la jornada de portes obertes que es realitza anualment per aquestes dates.

Barcelona, 2 de juny de 2005