El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el portaveu de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), Jordi Jané, han presentat avui el Pla Integral de Suport al Circ a Catalunya. El Pla, fruit del consens entre el Govern i el sector, inclou aspectes com: la necessitat d’una formació reglada per als professionals del circ, la creació d’espais d’assaig i de treball, el desplegament de la normativa tècnica necessària per actuar en bones condicions, el desenvolupament del projecte Ciutats Amigues del Circ, el compromís dels equipaments públics de Catalunya de programar circ amb normalitat i l’estudi de viabilitat d’un circ estable a Barcelona.

Les mesures concretes que han consensuat el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya són les següents:

  •  Impulsar el projecte Ciutats Amigues del Circ, d’acord amb el món local, que aplegarà entre 20 i 30 ciutats catalanes compromeses a programar al llarg de l’any espectacles de circ de diferent format, com ara de sala, al carrer o de vela. El projecte s’acompanyarà d’un pla de comunicació d’abast nacional.
  • Redactar un Protocol per a les gires de circs de vela, amb l’objectiu d’acordar els drets  i deures dels municipis i les companyies o empreses de circ que s’hi adheriran mitjançant la signatura d’un formulari d’adhesió. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació convidarà la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques a debatre i signar el protocol.
  • Crear una Taula Mixta de Formació entre els departaments d’Educació i de Cultura i Mitjans de Comunicació, que convidaran altres institucions a participar-hi per tal d’elaborar una proposta conjunta en matèria de formació dels professionals del circ. La primera reunió d’aquesta taula mixta tindrà lloc a finals del pròxim mes de maig.
  • Crear una Taula Mixta per al desplegament de les normatives tècniques referides al circ, que implicaran altres departaments de la Generalitat.
  • Elaborar el Cens de solistes, companyies i empreses de circ de Catalunya.
  • Elaborar un estudi estadístic de públics i altres indicadors del sector.
  • Aprovar l’Estatut de l’artista i codi de bones pràctiques, que està redactant el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació en consens amb tots els sectors artístics. És previst que l’Estatut de l’artista s’aprovi l’any vinent. Com a pas previ, es redactarà el codi de bones pràctiques, adreçat a equipaments públics i empreses. El codi inclourà aspectes com: el respecte a la legislació vigent en matèries laboral i fiscal i el refús de la publicitat enganyosa i el tracte indigne dels animals.
  •  Reforçar els centres de creació ja existents, com ara l’Ateneu Popular de Nou Barris i La Vela de Vilanova i la Geltrú, i buscar nous espais per respondre a la demanda dels professionals del circ que necessiten assajar diàriament.

Barcelona, 30 de març de 2007