El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha inaugurat avui a la Seu Vella de Lleida la restauració de la capella Requesens, datada del segle XIV. El conseller ha anunciat, en una roda de premsa posterior a l’acte, noves actuacions de restauració a la Seu Vella.
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha invertit 350.000 euros en la restauració de la capella, que ha comptat també amb el patrocini de l’empresa Mútua General de Catalunya, que hi ha aportat 152.292 euros. La restauració, encarregada a un equip del Museu Nacional d’Art de Catalunya, ha permès posar en valor la riquesa escultòrica i pictòrica de la capella. L’actuació també ha inclòs la renovació de la coberta externa, del paviment i dels serveis i instal•lacions.
La capella de l’Epifania o Requesens, oberta al mur de l’epístola, al costat de la porta dels Fillols, va ser fundada pel bisbe Guerau de Requesens durant l’última dècada del segle XIV. Com és habitual a les capelles gòtiques, està estructurada arquitectònicament amb un tram allargat i una capçalera poligonal. Disposa d’una petita sagristia i una cripta amb accés des de l’exterior de l’edifici. La capella, molt ornamentada amb motius heràldics i figuratius, es considera la més sumptuosa de la Seu.
Altres actuacions i inversions
En la roda de premsa posterior a l’acte d’inauguració, el conseller ha refermat el compromís del Govern amb la Seu Vella de Lleida i ha anunciat que apostarà per millorar la gestió i difusió del monument, així com per enllestir els treballs de restauració pendents. En el període 2006-2008, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació té previst invertir a la Seu Vella i al conjunt del Turó prop de 3,6 milions d’euros.
Pel que fa a les altres actuacions en curs, Tresserras ha informat ja s’han enllestit els treballs de restauració de la façana i la porta de l’Anunciata. Aquesta obra va iniciar-se fa un any i ha representat una inversió de 400.000 euros.
Una altra obra a punt d’acabar és la restauració de la Canònica, que ha tingut un cost de dos milions d’euros. En l’actualitat s’està treballant en les instal•lacions, equipament i serveis per tal de convertir aquest espai en la nova entrada al monument. Tindrà una àrea de recepció, botiga, espai musealitzat, sala d’audiovisuals, espais d’exposició i serveis diversos. Entre les obres que s’hi estan fent, també destaca la de l’absis nord, amb una inversió prevista de 400.000 euros.
Entre les pròximes actuacions previstes a la Seu Vella de Lleida s’inclouen les següents:
Continuació de les obres en conveni amb l’Ajuntament de Lleida
o Conveni d’obres a la Suda - castell del Rei (triennal, 2006-2008) per un import d’1.500.000 euros al 50%, a raó de 250.000 euros per institució i any
o Conveni per a la restauració de muralles (triennal, 2006-2008) per un import de 600.000 euros al 50%, a raó de 100.000 euros per institució i any
Intervenció del Centre de Restauració de Béns Mobles per tal de fer visibles les policromies descobertes a la façana de l’Anunciata i a la Canònica
Actuació a l’absis Colom i Montcada per completar la restauració de la capçalera de la Seu, amb un cost previst de 400.000 euros
Encàrrec del projecte de la porta dels Apòstols i la façana de ponent
Restauració de la porta de Santa Maria l’Antiga
Instal•lació d’elements de senyalització a l’interior i a l’exterior del monument
Nou model de gestió
D’altra banda, el conseller també ha expressat la voluntat del Govern de col•laborar amb l’Ajuntament de Lleida per trobar un nou model de gestió més àgil i eficient del conjunt del turó de la Seu Vella i dels tres grans monuments que el conformen: la Seu Vella, el castell - palau reial de la Suda i la ciutadella emmurallada que els envolta. Es tractaria d’un consorci que dirigís i organitzés l’actuació que les dues institucions titulars i els seus organismes hi fan.
Properes activitats
D’altra banda, el conseller també ha anunciat les pròximes activitats que es duran a terme a la Seu Vella, coincidint amb la designació de Lleida com a Capital de la Cultura Catalana 2007. Hi destaquen un cicle de concerts amb el títol Concòrdia, que es farà el més de setembre, i un conjunt d’actuacions de difusió, amb el lema Capta Ilerda, amb relació a la commemoració dels 300 anys de la caiguda de la ciutat a mans de Felip V i el tancament de la Seu Vella al culte.
En l’acte d’inauguració de la capella Recasens, el conseller ha estat acompanyat pel director general del Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Ferran Rella.
Barcelona, 22 de juny de 2007