El Palau Moja de Barcelona, seu de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, acull des de demà i fins al pròxim 30 de setembre el Congrés Iberoamericà sobre Protecció Jurídica del Patrimoni Etnogràfic i Immaterial, organitzat per l’esmentada direcció general i la Direcció General de Belles Arts i Bens Culturals del Ministeri de Cultura.

El Congrés té per objectiu avançar en el coneixement d’experiències legislatives de protecció en aquest àmbit, fomentar el debat per a la sensibilització i intercanvi d’informació i millorar el coneixement d’elements concrets de patrimoni immaterial. Hi assistiran 17 representants de països iberoamericans:

 1 representant d’Argentina

 1 representant del Brasil

 4 representants de Colòmbia

 1 representant de Costa Rica

 2 representants de Xile

 1 representant d’Equador

 1 representant de Guatemala

 1 representant d’Hondures

 1 representant de Nicaragua

 4 representants de Perú

Aquesta iniciativa va néixer a l’entorn de la trobada iberoamericana que es va celebrar a Guatemala l’any 2004 i en la que també va participar Catalunya, així com de la presentació enguany de La Patum de Barga com a candida espanyola a ser declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la UNESCO.

El 17 d’octubre de l’any 2003, l’Assemblea General de la UNESCO va aprovar la Convenció de Patrimoni Immaterial, amb l’objectiu d’articular mecanismes per a la protecció d’aquest patrimoni.

Barcelona, 20 de setembre de 2005