Cultura

El Museu d'Arqueologia de Catalunya presenta l'exposició Periple mediterrani

query_builder   28 setembre 2005 16:58

event_note Nota de premsa

El Museu d'Arqueologia de Catalunya presenta l'exposició Periple mediterrani

 El director general del Patrimoni Cultural, Francesc Tarrats, ha presentat avui en roda de premsa, l’exposició Periple mediterrani. Les col•leccions del nord d’Àfrica i de l’Orient Mitjà del Musée Saint-Raymond, Musée des Antiques de Toulouse a la seu de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). La mostra serà inaugurada avui mateix, a les set de la tarda, pel director general del Patrimoni Cultural. En la roda de premsa també han participat la directora del MAC, Núria Rafel; l’adjunta a l’alcalde de Toulouse, Marie-Hélène Le Digabel, i el director del Musée Saint Raymon-Musée des Antiques de Toulouse, Daniel Cazes.

L’exposició Periple mediterrani. Les col•leccions del nord d’Àfrica i de l’Orient Mitjà del Musée Saint-Raymond, Musée des Antiques de Tolouse -organitzada entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Musée Saint Raymond, amb la col•laboració del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona-, mostra més de tres-centes peces, la majoria de les quals van ser descobertes a partir d’excavacions arqueològiques i van arribar al Musée Saint Raymond a través de diferents col•leccions particulars. Els objectes provenen d’una cadena contínua de països àrabs que s’estén des de l’estret de Gibraltar fins a les riberes del Tigris, i de l’illa de Xipre, de Turquia i del Caucas. Ens porten a llocs i a moments cronològics molt diversos i constitueixen un veritable testimoni –en algun cas excepcional- d’aspectes essencials de les antigues civilitzacions que es van desenvolupar en aquestes terres.

Durant molt de temps, la Mediterrània va constituir la pràctica totalitat del món conegut. Amb aquesta mostra el Museu d’Arqueologia de Catalunya convida a fer un periple geogràfic i cronològic pels territoris que conformen l’est i el sud d’aquest entorn que ens és tan proper. El viatge permetrà analitzar temes com l’inici de l’escriptura, el descobriment de la metal•lúrgia, l’establiment de les colònies gregues, l’ocupació fenícia, l’hel•lenització o la romanització. Serà un suggerent recorregut des del s. XI aC fins a l’època bizantina que té per objectiu ajudar a conèixer de primera mà, els orígens de la rica diversitat que nodreix aquest entorn geogràfic i cultural.

L’exposició Periple mediterrani. Les col•leccions del nord d’Àfrica i de l’Orient Mitjà del Musée Saint-Raymond, Musée des Antiques de Toulouse es pot visitar fins el 15 de gener a la seu de Barcelona del MAC (Passeig Santa Madrona, 39, Montjuïc, Barcelona) de dimarts a dissabte de 9,30 a 19 h, i diumenges i festius de 10 a 14,30 h. Els dilluns el Museu roman tancat.

Activitats paral•leles:

Un creuer per la Mediterrània Visita comentada a l’exposició. Individuals: diumenges a les 12 h. Grups: A concretar segons l’horari del museu.

Gustatio: sabors de la Mediterrània i de més enllà Visita-taller que inclou l’activitat en la qual un comerciant romà mostra als visitants diferents herbes i espècies de la Mediterrània i els convida a un petit aperitiu romà. Diumenge, 20 de novembre, a les 12 h

Conferències

Dijous, 10 de novembre Descobrint el món. Els grans viatges a l’antiguitat Joaquín Ruiz de Arbulo, professor titular de la Universitat de Lleida

Dijous, 24 de novembre Romanización y moneda en el Mediterráneo occidental M. Paz Garcia-Bellido, investigadora del Centro de Estudios Históricos del CSIC

Dijous, 15 de desembre Emporion i les colònies gregues de la Mediterrània occidental Xavier Aquilué, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries Horari de les conferències: 19 h. Entrada gratuïta.

Peus de fotografia: 1. Detall d’un cap d’escultura masculina Procedent de Xipre. S. VI aC. Terra cuita Musée Saint-Raymond de Toulouse. Núm. inv. 82.2.1. 2. Relleu funerari Procedent de Palmira. S. III dC. Calcària local. Musée Saint-Raymond de Toulouse. Núm. inv. 25948. 3.Vista general de l’exposició

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia