El president de Prodeca, Josep Pau, ha presidit avui a Barcelona la signatura d’un conveni de col•laboració entre aquesta empresa pública i les associacions empresarials FECIC i ANAFRIC – GREMSA per tal d’iniciar els tràmits que han de portar a l’homologació d’empreses catalanes per al mercat dels Estats Units.
Per a aquest procés, PRODECA té previst destinar una partida del seu pressupost, de 200.000 euros, que ha de contribuir a col•laborar en els costos que aquest procés té per a les empreses.
El President de Prodeca, Josep Pau, ha afirmat que el conveni entre Prodeca i FECIC i ANAFRIC per a la inclusió en la Llista Marc d’empreses càrnies exportadores, i en particular per a l’homologació per a l’exportació als Estats Units “palesa el salt qualitatiu que Prodeca pretén portar a terme”. Fins ara, ha dit Pau, “Prodeca havia estat una eina per a la promoció exterior en aquells mercats on era possible l’exportació. Ara, amb l’aprovació d’una àrea de serveis per a la internacionalització, Prodeca genera una nova línia de treball que té la voluntat de contribuir a salvar les barreres a l’exportació en determinats països”.
“Aquest és el cas de la indústria càrnia, que és molt dinàmica i exportadora, però tenia un obstacle a l’entrada en un gran mercat com és el nord-americà”, ha afegit el president de Prodeca. Amb la signatura d’aquest conveni, s’assenten les bases perquè les empreses puguin salvar aquest obstacle. “Prodeca ha fet un esforç, i cal dir que el sector carni s’ho mereix, perquè té una importància cabdal en la nostra economia”.
Els Estats Units demanen als productors d’altres països, per a poder exportar el seu producte, que compleixin quatre blocs: el tècnico/sanitari; el documental; el de traçabilitat i el de formació dels treballadors. Un cop les empreses catalanes puguin certificar que compleixen amb aquests requisits, rebran una visita de les autoritats americanes per tal que puguin comprovar-ho un situ ( a través d’una visita a les instal•lacions i una auditoria). Un cop les autoritats americanes donin el seu vist i plau, ja es podrà començar a exportar als Estats Units.
Per la seva banda, el president de FECIC, Jaume Blancafort, ha afirmat que “el conveni que hem signat és molt important perquè contribuirà a incrementar les exportacions càrnies”. Blancafort ha afegit que “els productes carnis són presents en molts mercats, i estem entusiasmats amb la possibilitat d’ampliar el ventall de possibilitats. Catalunya esdevé amb aquesta actuació un exemple per a tota Espanya”.
Pel que fa al president d’ANAFRIC, Josep Fríguls, ha volgut agrair a Prodeca l’esforç que ha fet per poder portar a terme aquest nou sistema d’ajut al sector, i ha destacar que “aquesta és una firma històrica”. Per primera vegada, ha explicat Fríguls, “FECIC i ANAFRIC s’apleguen per a la defensa conjunta dels interessos dels nostres associats. Esperem que aquest sigui l’inici de més projectes conjunts de la mà de Prodeca i del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural”.
PRODECA, FECIC i ANAFRIC – GREMSA preveuen que en aquesta primera fase s’hi acullin 75 empreses catalanes, i s’estima que a finals d’aquest any ja tinguin la certificació per poder subministrar o exportar productes en aquell mercat.
El sector carni és el que més pes té en la indústria alimentària. Es tracta d’un sector molt dinàmic, i cal tenir present que de tota la carn que exporta Espanya, el 67% correspon a Catalunya.
Aquesta actuació s’emmarca dintre del Pla Estats Units per al Sector Agroalimentari que va aprovar Prodeca l’any 2006, seguint les directrius del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural per a l’obertura de nous mercats per al sector agroalimentari. Dins d’aquest pla, i un cop les empreses catalanes ja tinguin l’homologació corresponent, des de Prodeca es durà a terme una campanya de promoció comercial en aquest país. Fotografia: Josep Pau, president de Prodeca, Josep Fríguls, president d’ANAFRIC, i Jaume Blancafort, president de FECIC.
17 de maig de 2007