El Govern ha aprovat avui la creació d’una nova categoria dels Premis Nacionals de Cultura. Es tracta del Premi Nacional a la trajectòria professional i artística, que distingirà la persona que, pel seu compromís vital i la seva trajectòria, hagi fet una aportació rellevant a la cultura catalana i hagi contribuït a dignificar-la.

Aquesta nova categoria se suma a les quinze existents fins ara, que són: Arts Visuals; Periodisme; Literatura; Teatre; Dansa; Cinema; Audiovisual; Música; Disseny; Patrimoni Cultural; Projecció Social de la Llengua Catalana; Cultura Popular; Circ; Pensament i Cultura Científica, i Arquitectura i Espai Públic.

El Govern ha considerat adient crear aquest nou premi per guardonar aquelles persones que, per la seva trajectòria, siguin mereixedores d’un reconeixement especial per la seva contribució a la consolidació i el reconeixement dels diferents àmbits de la nostra cultura.

Enguany, el nom dels setze guardonats es donarà a conèixer durant el mes de juny. La cerimònia de lliurament dels premis se celebrarà el proper 24 de novembre al Teatre Fortuny de Reus.

El jurat dels premis està presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que assisteix a les reunions amb veu però sense vot, i està format per la historiadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch; el dissenyador gràfic Anton Granero i Martínez; el comissari d’exposicions i realitzador de TV Andrés Hispano; el crític de circ Jordi Jané; la periodista de Vilaweb Assumpció Maresma; la presidenta del PEN català, Dolors Oller; la directora del Festival de Música Antiga, Maricarmen Palma; la directora del Centre d’Art La Panera, de Lleida, Glòria Picazo; l’arquitecta i presidenta del FAD Beth Galí; el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta; el periodista i professor universitari Lluís Reales; la directora de Cultura Científica de l’ICUB, Gemma Revuelta, i el director del Festival Temporada Alta de Girona i Salt, Salvador Sunyer.

Barcelona, 8 de maig de 2007