El Consell del Patrimoni Històric es reunirà demà i divendres, dies 16 i 17 de juny, a l’hotel Nieves Mar de l’Escala (Alt Empordà), per avaluar, entre altres temes, les candidatures de l’Estat Espanyol a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO l’any 2006. La Generalitat ha organitzat la trobada en terres gironines donat que una de les propostes és la Vessant Mediterrània dels Pirineus, que inclou el paisatge cultural i natural del massís de l’Albera, impulsada conjuntament per institucions catalanes i franceses.

Les altres propostes a optar a la candidatura espanyola a Patrimoni de la Humanitat són la del Parc Nacional del Teide, presentada per la Comunitat Autònoma de Canàries, i la de l’itinerari cultural de Sant Francesc Xavier, presentada per la Comunitat Foral de Navarra. De les tres propostes, un màxim de dues sortiran escollides com a candidatures espanyoles a Patrimoni de la Humanitat.

El Consell del Patrimoni Històric és l’òrgan de col•laboració entre les administracions de l’Estat i de les comunitats autònomes que té com a finalitat essencial facilitar la comunicació i l’intercanvi de programes d’actuació i d’informació relatius al Patrimoni Històric. Es reuneix periòdicament a diferents llocs de l’Estat per tal de coordinar els temes relatius a la gestió i conservació del patrimoni cultural. El presideix el director general de Belles Arts i Béns Culturals del Ministeri de Cultura i compta amb representació de les diferents comunitats autònomes, a través de les respectives direccions generals del Patrimoni. La reunió de l’Escala és la segona que el Consell del Patrimoni Històric celebra a Catalunya. La primera va tenir lloc l’any 2001 a la Vall de Boí.

Amb motiu de la reunió del Consell del Patrimoni Històric, divendres vinent, 17 de juny, a les dotze del migdia, tindrà lloc una roda de premsa a l’hotel Nieves Mar, en la qual intervindran el director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat, Francesc Tarrats, i el director general de Belles Arts i Béns Culturals del Ministeri de Cultura, Julián Martínez, així com la subdirectora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat, Carme Prats, i el subdirector general de Protecció del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura, Luis Lafuente. En acabar la roda de premsa, a les dues del migdia, la consellera de Cultura, Caterina Mieras, presidirà el dinar que la Generalitat de Catalunya oferirà a l’hotel Nieves Mar, com a cloenda de les sessions de treball del Consell del Patrimoni Històric.

Barcelona, 15 de juny de 2005