La consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha presidit avui la roda de premsa de presentació de la 25a edició de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega. El certamen, que tindrà lloc del 8 a l’11 de setembre, comptarà amb la participació d’unes 80 companyies procedents d’arreu del món que representaran més de 200 funcions. Comediants serà la companyia encarregada d’inaugurar la 25a edició de la Fira amb l’espectacle Dimonis, una cercavila de foc i llum on, a través d’una auca sobre els 25 anys del certamen, es destacaran imatges i símbols que ja formen part de la història de Tàrrega. La companyia, que va impulsar la Fira en els seus inicis, i que és el grup que en més ocasions ha inaugurat el certamen, també portarà a Tàrrega, l’Arbre de la Memòria. Aquest espectacle gira al voltant de la simbologia de l’arbre com a font de vida. Concebut pels de Canet com un espectacle de carrer, és un manifest viu i participatiu en defensa del medi ambient, els recursos naturals i la preservació de la imaginació i la memòria. En aquest emplaçament, es retrà homenatge a les persones i entitats que han fet possible celebrar els 25 anys de la Fira.

Programació

 Pel que fa a la programació d’espectacles, s’està acabant de perfilar una graella en la qual, a més de Comediants, hi haurà alguns noms coneguts del gran públic (Sarrufa, Artristras, El Espejo Negro, Marduix, Sèmola, Sol Picó, Teatre de Guerrilla, Vol-Ras...) a més de produccions nacionals i internacionals de gran nivell com ara la de la Compañía Nacional de Teatro Clásico. Una oferta escènica de gran qualitat per commemorar els 25 anys de la Fira de Teatre. En l’àmbit nacional, s’ha de parlar d’ampliació. La Fira, acollirà aquest any la participació de 7 comunitats autònomes, 4 més que en anys anteriors. A més d’Euskadi, Balears i Andalusia (comunitats que des de fa anys aposten per la Fira), s’hi afegeixen les comunitats de València, Madrid, Galícia i Múrcia. Entre les 7, portaran a la Fira al voltant de 30 companyies del seu territori. La novetat d’aquesta 25a edició és la creació del “Premi Caixa Catalunya” a la millor estrena a Tàrrega. Aquest guardó, dotat amb 3.000 euros (un per al millor espectacle de carrer i un altre per al millor de sala), el decidirà un jurat internacional format per diversos experts teatrals que assistiran al certamen. Aquest nou guardó s’afegeix al tradicional Premi San Miguel als millors espectacles de la Fira de sala i carrer.

Participació de l’ICIC

 El Departament de Cultura, a través de l’ICIC, participa en el Patronat de la Fira i atorgarà, a partir d’enguany i fins al 2007, 150.000 euros anuals, a més dels 450.000 euros ordinaris. Amb aquesta nova aportació, la Fira ha establert enguany 4 produccions d’espectacles, amb el suport de l’ICIC, amb les companyies Artristras, Gog i Magog, Sarruga i Voltaires. A la vegada, tant l’ICIC com la direcció general de Promoció i Cooperació Cultural aporten cadascun 25.000 euros extraordinaris en concepte del 25è aniversari. Pel que respecta a altres aportacions d’institucions que formen part del Patronat, l’Ajuntament de Tàrrega aporta 180.000 euros, el Ministeri de Cultura 124.000 i la Diputació de Lleida 85.112 euros. Coincidint amb el 25è aniversari, la Fira acollirà la reunió anual d’IFEA (Internacional Festivals and Events Association Europe), “Behind the Scenes”, amb la qual, la Fira de Teatre impulsa la seva projecció europea, convertint-se així en un punt de referència per a les trobades internacionals de les arts escèniques. Un altre àmbit de commemoració seran les exposicions que tindran lloc a Tàrrega. Entre elles destaquen la que acollirà el Museu Comarcal “25 x 10: 25 Fires i 10 fotògrafs”, patrocinada per la Diputació de Lleida; “Cartells i objectes. 1981-2005”, exposada a la Sala Marsà i on es podran veure els 25 cartells que han estat la imatge central de cada edició del certamen o l’exposició “Joan Brossa. Cartells 1975-1999” , promoguda per la Fundació Joan Brossa, que acollirà la Sala dels Arcs del Museu Comarcal. A la vegada, s’està treballant en la publicació d’un llibre sobre la història de la Fira que es publicarà el proper desembre.

Barcelona, 8 de juny de 2005