Cultura

Caterina Mieras inaugura l'exposició El cançoner popular català (1841-1936) al Museu d'Història de Catalunya

Amb l'objectiu de mostrar les diferents iniciatives per recollir cançons

query_builder   14 novembre 2005 13:56

event_note Nota de premsa

Caterina Mieras inaugura l'exposició El cançoner popular català (1841-1936) al Museu d'Història de Catalunya

Amb l'objectiu de mostrar les diferents iniciatives per recollir cançons

 La consellera de Cultura, Caterina Mieras, inaugurarà demà, 15 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, l’exposició El cançoner popular català (1841-1936), que es podrà visitar al Museu d’Història de Catalunya (Plaça de Pau Vila, 3. Barcelona) fins al pròxim 15 de gener. En l’acte també intervindran el comissari de l’exposició, el pare Josep Massot i Muntaner; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ferran Bello, i el director del Museu d’Història de Catalunya, Jaume Sobrequés.

L’exposició té per objectiu mostrar l’afany de recollir cançons que es concreta en nombroses iniciatives personals i institucionals des de l’any 1841, data en què Josep Maria Quadrado a través del seu article Poetas mallorquines a la revista La Palma publica la primera cançó recollida de la tradició oral: el romanç de Don Joan i Don Ramon. La mostra abasta fins l’any 1936, en què a causa de la guerra es dóna per acabada l’empresa recol•lectora patrocinada per Rafael Patxot i Jubert anomenada l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

La mostra El cançoner popular català està estructurada al voltant dels següents capítols:

1. Les veus dels pobles

2. Els col•lectors del segle XIX

3. Els primers anys del segle XX

 4. L’Orfeó Català i les Festes de la Música Catalana

5. L’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya

6. Rossend Serra i Pagès i la seva escola

7. L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya

Els cançoners populars d’arreu del món s’han fet a partir de la recol•lecció de les cançons que s’han transmès per tradició oral. La iniciativa neix a l’Europa de finals del segle XVIII i començament del XIX, promoguda pel corrent esteticoideològic anomenat Romanticisme. Un dels seus predicats és tornar a les arrels i recuperar l’esperit primigeni del poble, la seva saviesa, la seva parla, els seus costums i les seves cançons.

Barcelona, 14 de novembre de 2005

Horaris: de dimarts a dissabtes de 10 a 19 hores, excepte els dimecres, que és fins les 20 hores. Els diumenges i festius, de 10 a 14:30 hores. Els dilluns no festius és tancat, així com els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia