El director general de Planificació i Relacions Agràries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, (DAR), Antoni Díaz, ha participat avui, a Madrid, en la reunió del Patronat de la Fundació Dieta Mediterrània (FDM),  presidida per la ministra d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Elena Espinosa que n’és patrona major. La reunió ha servit per ratificar el compromís de col•laboració per sol•licitar a la UNESCO que la dieta mediterrània sigui inscrita en la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Precisament, el director general de Planificació i Relacions Agràries del DAR, Antoni Díaz ha mostrat el suport absolut del DAR a aquesta iniciativa i ha destacat que “el DAR considera que posar en valor i potenciar la Dieta Mediterrània és un tema totalment prioritari ja que repercuteix positivament no només en els consumidors, sinó també en els productors”. En aquest sentit ha remarcat “el paper clau que hi tenen sectors com ara l’oli, el peix, o els fruits secs entre molts altres”.

El Patronat,  que ostenta la representació de la FDM per a la realització de les seves finalitats fundacionals,  està presidit pel Lluís Serra-Majem i hi estan  representats el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

En aquesta reunió s’ha manifestat el compromís de fomentar l’estudi, la investigació i la difusió del patrimoni mil•lenari que representa la dieta mediterrània, reconeixent que, com demostren tots els estudis científics fets fins ara, aquesta dieta, forjada en la influència de continents i cultures, comporta beneficis importants per a la salut humana i per això contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones. A més, tal com ha assenyalat Antoni Díaz “la dieta mediterrània estimula la producció i consum locals, fomenta l’agricultura respectuosa amb el medi ambient i promou els intercanvis i les iniciatives regionals, contribuint al diàleg cultural, a la transferència de coneixements i tecnologia i a la revitalització econòmica i social de totes les comunitats del Mediterrani”.

A més, el Patronat ha realitzat una declaració en la qual se subratlla que la dieta mediterrània continua sent un patrimoni viu, que ser segueix transmetent sense discontinuïtat de generació en generació, i que és recreat, amb les seves respectives tonalitats locals, per les diverses comunitats de la conca mediterrània, a les quals infon un sentiment d’identitat. També s’ha remarcat que la dieta mediterrània mereix i requereix iniciatives múltiples i diverses, encaminades a la seva preservació, difusió, coneixement, promoció i transmissió.

Finalment, el Patronat ha reconegut  el paper de la UNESCO amb l’impuls de convencions per a la preservació i protecció dels patrimonis culturals del món. La convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de 2003 suposa per a la Fundació Dieta Mediterrània (FDM) una referència indiscutible i un nou impuls per al seu esforç i compromís a favor del patrimoni immaterial que suposa la dieta mediterrània.

27 de juny de 2007