El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha expressat la satisfacció pel resultat de la reunió celebrada aquest matí a Madrid amb la ministra de Cultura i els consellers de Cultura d’Aragó, País Valencià i Balears i l’ha valorat com el primer pas per constituir el Patronat de l’Arxiu de la Corona d’Aragó i, d’aquesta manera, resoldre un plet que durava més de 25 anys.

Acabada la reunió, el conseller Mascarell ha fet públic el següent comunicat:

1. La constitució del Patronat de l’Arxiu de la Corona d’Aragó és una necessitat recollida a l’Estatut de Catalunya i que totes les parts reconeixen. Cal recordar que durant moltes dècades l’ACA ha estat gestionat exclusivament pel Ministeri de Cultura i és molt lògic que la Generalitat hi tingui, com finalment tindrà, una presència activa, més tenint en compte que la seu de l’Arxiu és a Barcelona. És, per tant, molt positiu que, com s’ha acordat, es creï el patronat el més aviat possible. L’acord a què hem arribat avui posarà fi a un plet llargament enquistat.

2. És una bona notícia haver pogut constatar la disposició de tots els presents --la ministra i els consellers de Cultura de les altres tres comunitats-- per resoldre el problema.

3. La reunió ha permès constatar també l’acord general sobre el fet que els fons que pertanyen a l’ACA es continuïn custodiant a l’Arxiu.

 4. Finalment, tots els presents han mostrat la seva acceptació que els fons documentals propis de Catalunya actualment dipositats a l’Arxiu puguin integrar-se en el sistema d’arxius de Catalunya, tal com estableix la disposició addicional tretzena de l’Estatut.

Durant les properes setmanes continuaran els treballs de tipus tècnic que han de culminar en la redacció del Reial Decret de constitució del Patronat.

Barcelona, 6 de juliol de 2006