Del 10 al 17 de juliol es celebra a Durban (Sud-àfrica) la 29a reunió del Comitè del Patrimoni Mundial (UNESCO). En aquesta reunió, Espanya ha aconseguit inscriure a la Llista del Patrimoni Mundial una ampliació de l’obra d’Antoni Gaudí, incorporant cinc nous béns de l’insigne arquitecte als tres que ja tenia declarats des de 1984: Casa Milà, Parc Güell i el Palau Güell.
Amb motiu de l’Any Gaudí, 150è aniversari del naixement de Gaudí, el 2002, el Govern Espanyol i la Generalitat de Catalunya van decidir proposar a la UNESCO ampliar, amb dotze nous béns, el nombre d’obres declarades de Gaudí. La UNESCO, previ informe d’ICOMOS internacional, ha decidit acceptar els cinc següents:
- Casa Vicens com la primera obra de Gaudí, magnífic treball arquitectònic de totxo i marbres coloristes.
- La façana de la Nativitat de la Sagrada Família com obra mestra del genial arquitecte.
- La cripta de la Sagrada Família, construïda entre 1884 i 1889, essent, per tant, la seva obra religiosa més antiga.
- La Casa Batlló, el seu exemple més característic de rehabilitació integral d’un edifici urbà.
- La Cripta de la Colònia Güell, una estructura única realitzada en totxo i pedra, que explora al màxim les possibilitats de l’arquitectura catalana tradicional.
La inclusió d’aquestes cinc obres de Gaudí a la Llista del Patrimoni Mundial és ja un èxit, ja que la UNESCO no acostuma a aprovar ampliacions que superen el nombre d’edificis originalment declarats, que en el cas de Gaudí eren tres. Tot i reconeixent l’interès de tots els béns proposats per a l’inscripció com representatius de l’obra de Gaudí, la UNESCO ha considerat que aquests cinc nous béns mereixen incorporar-se als anteriorment inscrits, ja que són els més excepcionals i representatius de l’obra religiosa i civil de Gaudí i, a més, són els que millor han preservat la seva integritat i autenticitat fins als nostres dies. Aquesta decisió es fonamenta en el Conveni per a la Protecció del Patrimoni Mundial, Cultural i Natural, que no mira de protegir tots els béns, sinó només els més excepcionals i de valor universal. Per tant, amb aquesta ampliació es considera que l’Obra sencera d’Antoni Gaudí està ja suficientment representada a la Llista del Patrimoni Mundial. La delegació espanyola ha estat encapçalada per l’ambaixador d’Espanya a Sud-àfrica, Miguel Ángel Fernández Mazarambroz; el subdirector general de Protecció del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura, Luis Lafuente Batanero; el representant de l’ambaixada d’Espanya davant la UNESCO, Miguel Arias, i la subdirectora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Carme Prats, assistits per diversos tècnics de la Direcció General de Belles Arts i Béns Culturals del Ministeri de Cultura. Aquesta delegació va oferir una recepció en la qual es van presentar els resultats del conveni entre Espanya y la UNESCO, firmat el 2002, en el qual es va anunciar formalment la presentació de la candidatura d’Espanya al Comité de Patrimoni Mundial, que actualment ostenta la condició d’observador. Les eleccions se celebraran el proper mes d’octubre. Així mateix, en aquesta 29a reunió, Espanya va ser novament felicitada pel treball de recuperació realitzat al Parc Nacional de Doñana, després dels successos de la resclosa d’Aznalcóllar. D’altra banda, juntament a l’ampliació de l’obra de Gaudí, a la 29a reunió s’han inscrit també a la Llista del Patrimoni Mundial al voltant de 49 llocs culturals i naturals, entre els que cal destacar:
- Museu Plantin-Moretus, Amberes (Bélgica)
- Monuments Històrics de Macao (Xina)
- Centre Històric de Yaroslavl (Rússia)
- Obra d’Augusto Perret a la reconstrucció de L’Havre (França)
- Siracusa i la necròpolis de Pantalica (Itàlia)
- Arc Geodèsic de Struve (Suècia, Finlàndia, Bielorússia, Letonia, Lituania...)
- Parc Nacional de Coiba (Panamà).
- Parc Nacional Marítim del Golf de Califòrnia (Mèxic) - Els Fiords de l’Oest (Noruega)
Per últim, cal destacar la creació del Fons Africà del Patrimoni Mundial, amb l’objectiu d’aconseguir fons extra-pressupostàris per a contribuir a la conservació del patrimoni africà.