El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit avui, al Palau de Pedralbes, l’acte de lliurament del Premi a la Innovació Tecnològica Agrària (PITA) 2006, que atorga el DAR.

El Premi a la Innovació Tecnològica Agrària estableix dues modalitats: una adreçada a l’empresa agrària i que valora la implementació d’innovacions dins del procés productiu o gestió que siguin referents per altres empreses del sector; i l’altra destinada a l’agroindústria, on es té en compte les innovacions en els processos, en la gestió, o en els productes i estratègies comercials de les agroindústries de primera transformació i/o conservació, així com de subministrament de factors de producció o serveis que intervinguin en la producció i/o transformació agroalimentàries.

En aquest sentit, en l’edició d’engany, que és la sisena, el Premi PITA a l’empresa agrària ha estat lliurat a Reig d’Estanyol, S.A. (Estanyol-Gironès) per la millora del sistema productiu de l’avellana. Aquesta empresa ha optat per grans extensions d’arbres joves d’avellana per mecanitzar el maneig, i ha escollit la varietat pauetet per ser més vigorosa, fàcilment mecanitzable, i perquè entra abans en producció. El seu sistema de recol•lecció baixa els costos per quilo d’avellana de quaranta a sis cèntims comparant amb altres sistemes que s’empren a Girona i Tarragona, i la qualitat millora en no haver-hi avellana podrida o amb excés d’humitat. 

Pel que fa a la segona categoria d’aquest premi, l’adreçada a l’agroindústria, el guardó ha estat per l’Associació d’Oleïcultors del Priorat (Falset-Priorat) pel desenvolupament d’un programa per a l’obtenció d’olis de qualitat i envasat. Amb l’ajut de l’IRTA, els oleïcultors han dissenyat un pla per augmentar la venda d’olis verges envasats, amb un sistema de gestió d’informació sobre la qualitat i les característiques dels olis de cada cooperativa, i un cupatge representatiu de les collites de l’associació, a més d’un pla de comercialització. Les vendes d’olis envasats han augmentat més d’un 30 per cent en relació a la situació anterior al programa.

El premi està dotat amb 6.000 euros per a cadascuna d’aquestes categories.

Pel que fa als nominats, Porgaporcs SL (Vila-sana - Pla d’Urgell) ha rebut el guardó en la categoria d’empresa agrària, i Farbos SCL en la categoria d’agroindústria. Porgaporcs ha estat nominada per la implantació d’una planta de biogàs a partir dels substractes procedents d’explotacions ramaderes i de la indústria agroalimentària. D’altra banda, la nominació de Farbos ve motivada per la creació d’un envasat en terrina d’alumini d’un producte de fruita natural. Les nominacions estan dotades amb 2.000 euros cadascuna.

En total, s’ha presentat a aquest premi 28 candidatures, 19 de les quals en la categoria d’empresa agrària i 9 en la d’agroindústria.

Les propostes presentades van ser visitades in situ i valorades per un comitè d’experts que, alhora, van actuar com a jurat. Aquest comitè estava constituït per dos representants del món universitari, dos representants de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del DAR, i quatre representants del Departament.

Llena elogia la capacitat innovadora de les empreses del sector agrari català

En el decurs de l’acte de lliurament del Premi a la a la Innovació Tecnològica Agrària 2006, el conseller Llena ha volgut remarcar que des del DAR “som plenament conscients que la innovació constitueix un instrument imprescindible per incrementar la competitivitat de l’activitat agrària, factor de diferenciació clau, davant l’aparició de nous productes, i l’obertura i globalització dels mercats”. Per Llena, “l’esforç en R+D+I agroalimentària és, per tant, el futur del sector. Una R+D+I que aposti per la modernització, la qualitat, la traçabilitat i la seguretat alimentària. Tal com han fet els nostres guanyadors”.

Llena ha volgut ressaltar la importància de les empreses presentades ja que, segons el conseller, són “vitals per mantenir el teixit econòmic i social del medi rural català. Mentalitats emprenedores i innovadores és el que necessita el país; persones creatives i amb iniciativa, a favor del risc i la innovació, que optin per noves orientacions productives, i que aprofitin els reptes i les oportunitats que els ofereixen les noves tecnologies”.

Llena ha afegit que “totes aquestes iniciatives tenen l’objectiu de millorar el capital humà com a motor de la competitivitat i la innovació del teixit agrari català que, cada cop més, resulta imprescindible per fer front al futur del nostre sector”.

En aquest sentit, el titular del DAR ha destacat la voluntat de fomentar actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguin models de referència pel que fa a la incorporació de tecnologia en el sector agrari català i incentivar-les entre les empreses del sector a Catalunya.

“Per això defensem una R+D+i que aposti per la modernització, la qualitat, la traçabilitat, la seguretat, i la sostenibilitat de les produccions. Tal i com han fet els 28 candidats que, d’arreu de Catalunya i de diferents sectors productius, s’han presentat al Premi a la Innovació Tecnològica Agrària”, ha afegit Llena

Les candidatures presentades representen diferents àmbits de la producció agrícola i  ramadera, la indústria agrària, i la gestió i aprofitament de residus, ubicades en les comarques agràries de Catalunya. Totes elles destaquen per la seva actitud innovadora en incorporar tecnologia avançada en la seva activitat.

El DAR aposta per la formació i l’assessorament amb 54M€ en el nou PDR

El conseller d’Agricultura també ha volgut remarcar que la formació i l’assessorament són, així mateix, un altre instrument estratègic per aconseguir aquest repte. En aquest sentit, el titular del DAR ha dit que per això, “l’assessorament és una novetat en el nou PDR, recentment aprovat pel Govern, que permetrà oferir noves eines per fer viables les empreses agràries”. Llena ha explicat que 54 milions d’euros aniran destinats a aquesta finalitat durant el període 2007-2013.

Segons Llena “el que volem és fomentar la innovació en el sector agroalimentari i impulsar un programa de formació de qualitat”, oferint a cadascun dels agents del sistema, la transferència de coneixements específica que requereixi per millorar la seva competitivitat. “Amb un objectiu clar: contribuir a què el sector agrari pugui afrontar els reptes tecnològics presents i futurs i, en conseqüència, que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats, i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar, i equilibri territorial”, ha explicat el conseller.

PITA, un premi que ha evolucionat al llarg de les seves edicions

El Premi a la Innovació Tecnològica Agrària es va convocar per primera vegada l’any 2001. Al llarg de les seves edicions, el premi ha variat d’estructura, passant de ser un únic guardó les quatre primeres edicions a l’establiment de dues categories a partir de l’any 2005 (premi a l’empresa agrària i premi a l’agroindústria).

Quadre resum dels guanyadors del premis:

ANY    CANDIDATS    GUANYADORS

2001    23    Catalan Nurseries S.A (Sant Jaume d’Enveja): Producció intensiva d’hortalisses

2002    13    CORMA SCCL Cooperativa de Plantes Ornamentals del Maresme (Premia de Dalt):  Gestió integrada de la producció, emmagatzematge i distribució de la planta ornamental (traçabilitat)

2003    25    Tractament de Juneda SA - TRACJUSA (Juneda):  Planta de tractaments de purins i cogeneració d’energia elèctrica

2004    29    Mas Martinet Assessoraments (Falset): Nou sistema de conducció de la vinya per un millor equilibri del vigor del cep.

2005    9    A l’empresa agrària: Peretó Erill S.L. (Isona):  Implementació d’un sistema d’alimentació electrònica per a truges reproductores.

A l’agroindústria: Mas La Folcrà S.A. (Sant Joan de les Abadesses):  Producció de llet fresca de pagès, certificada, recria i engreix de vedells.

14 de juny de 2007