El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes SA (PRODECA), i el COPCA, organitzen conjuntament una sessió informativa sobre arrendament de terres agrícoles al Marroc, adreçada a les empreses catalanes que vulguin invertir en aquell país a través de la participació en aquest tipus de convocatòries públiques d'arrendament. L'acte tindrà lloc demà divendres, 11 de maig, a partir de les 10:00 hores, a l'Auditori del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, a Barcelona.

A més, PRODECA i COPCA es posen a disposició de les empreses catalanes per a qualsevol qüestió relacionada amb aquest projecte, i que es pugui gestionar des del Centre de Promoció de Negocis del COPCA a Casablanca.

El Govern de Marroc, a través de les societats estatals SODEA i SOGETA, ha administrat un patrimoni que se situa a l’entorn de les 124.000 hectàrees de terreny agrícola i, en el marc de la liberalització de l’economia, ha adoptat la decisió de posar a disposició dels inversors privats, nacionals i estrangers, aquestes terres.

En la primera convocatòria, l’octubre de 2004, el Govern va posar a disposició un patrimoni de 56.000 hectàrees, de les quals s’han atribuït 45.000. En la segona fase, s’ofereix un patrimoni de 40.000 hectàrees, a través del mecanisme de partenariat públic privat. Aquest sistema es basa en la llibertat d’elecció dels interessats en les seves propostes d’inversió, la fixació per part del Govern del Marroc del lloguer per a cada terreny o finca, i l’obligació de constituir una societat marroquina de dret privat per a tots els que resultin adjudicataris. S’estableix un protocol de partenariat que determinarà el marc de les relacions durant el termini del lloguer. La convocatòria, que va sortir publicada el passat dia 16 d’abril, presenta tres grans eixos de convocatòries separades per a la preselecció d’empreses:

- que vulguin invertir en projectes de producció de llavors certificades

- que vulguin invertir en grans projectes

- que vulguin invertir en projectes petits i mitjans

Amb aquest mecanisme, el Govern del Marroc espera una valoració del patrimoni rústic, una mobilització de capitals privats nacionals i estrangers, el desenvolupament dels principals sectors, com ara cítrics, vinya, olivera, fruites, hortalisses i ramaderia, la creació de complexos agroindustrials, i la generació de nous llocs de treball. Des del punt de vista de l’inversor estranger, cal tenir en compte l’acord d’aranzel zero signat entre Estats Units i Marroc per a determinats productes agrícoles marroquins. D’altra banda, les terres agrícoles disposen d’accessos i, en molts casos, també d’aigua i d’infraestructures bàsiques que en permeten l’explotació de forma immediata.

WEB D’INFORMACIÓ DETALLADA: www.agripartenariat.ma

10 de maig de 2006