El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha declarat durant la cloenda de la jornada VICPORC 2006, que el Departament que encapçala té tres reptes importants per abordar pel que fa al sector porcí: comptabilitzar el seu lideratge econòmic amb una gestió sostenible i respectuosa amb el medi ambient; garantir una correcta sanitat animal i, impulsar la comercialització i la internacionalització del sector.

Pel que fa a integrar el sector porcí amb el seu entorn, Llena ha explicat que aquest objectiu s’ha de realitzar comptabilitzant el seu lideratge econòmic amb una gestió sostenible i respectuosa amb el medi ambient. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que cal adaptar-nos a la normativa ambiental, ja que com a membres de la Unió Europea “hem de complir estrictament la Directiva de Nitrats i la correcta gestió dels purins”.

Per aquest motiu, “hem posat en funcionament el Consorci Gesfer, integrat pel departament i les associacions de productors, ramaders i entitats professionals del sector”, per coordinar la gestió, el tractament i la valoració de les matèries susceptibles de ser utilitzades com a fertilitzant.

D’altra banda, per tal de garantir una correcta sanitat animal, el conseller Llena ha declarat que des del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural hi ha la voluntat de declarar Catalunya lliure de la malaltia de l’Aujeszky a finals del 2007 “per aconseguir el mateix estatus sanitari que la resta d’explotacions dels Estats membres de la UE”.

D’aquesta manera “evitarem restriccions de moviments, tant dels animals com de la seva carn i productes derivats, que puguin afectar la competitivitat del sector”, ha afegit Llena. Finalment, quant al tercer repte en el si del sector porcí, el responsable d’Agricultura ha explicat que cal impulsar la competitivitat del sector establint una aliança entre productors, indústria transformadora i Administració per a la comercialització i la internacionalització de les nostres produccions.

Segons Llena, “hem de seguir l’exemple d’altres països que creen Lobbys de comercialització en defensa dels seus productes”. S’incrementa la quantia dels ajuts destinats a programes sanitaris

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’Ordre per la qual s'incrementa la quantia dels ajuts destinats a l'execució de programes sanitaris, corresponents a l'any 2006, convocats per l'Ordre ARP/258/2006, de 17 de maig. L’increment és d’1.691.018,86 euros. La quantia dels ajuts era anteriorment de 755.000 euros, de manera que resulta un import final de 2.446.018,86 euros. Aquesta línea d'ajut està cofinançada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i pel Departament. Mitjançant la Conferència Sectorial del passat 23 d'octubre es va aprovar una nova territorialització de fons que incrementa la partida pressupostària prevista per a aquesta línia d'ajuts.

El sector porcí català constitueix el principal motor del sector agrari català i un important factor de dinamització rural, que facilita l’activitat econòmica en el medi rural, aportant rendes que, juntament amb les agrícoles, són bàsiques per garantir el desenvolupament econòmic del territori. Aquest sector representa quasi el 33% del valor total de la Producció Final Agrària i, el 51,6% de la Producció Final Ramadera de Catalunya.