El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat de la directora general d’Agricultura, Ramaderia i Innovació, Montserrat Gil de Bernabé, de la directora dels serveis territorials del DAR a Lleida, Rosa Cubel, i de l’alcalde de Tàrrega, Joan Amézaga, ha presidit avui l’acte de cloenda de la Jornada Tècnica “Els nous reptes de l’empresa agrària” que s’ha realitzat a la capital de l’Urgell.

 En la seva intervenció, Llena ha indicat que “és ben cert que hi ha un seguit d’incerteses i canvis que afectaran el sector, que són cabdals per entendre el futur de l´empresa agrària i que s’han de veure en clau d’oportunitat”.

El conseller ha explicat que l’empresa agrària és estratègica per a l’economia catalana. En concret, l’agroindustria és el primer sector industrial en vendes netes amb un 18% del total l’any 2005, seguit de la indústria química amb un 15%. D’aquesta manera, el sector agroalimentari encapçala el rànquing espanyol tant pel que fa a les vendes netes (23% del total) com pel que fa a l’ocupació generada (20’8% del total espanyol).

 Llena també ha explicat que el volum de vendes ha experimentat una evolució creixent en els darrers anys, situant-se en els 16.869 milions d’euros l’any 2005, dels quals més de 30% corresponen a Lleida.

 El màxim responsable del DAR ha remarcat que “és essencial adequar l´empresa agrària al potencial de la nostra agroindústria perquè el sector agroalimentari és el principal motor econòmic del món rural i el dinamitzador i potenciador del sector primari”.

Joaquim Llena ha explicat que estem davant d’una nova etapa en què la demanda d’aliments es diversifica i en la qual els consumidors demanden cada vegada més qualitat i major control sanitari dels aliments. D’aquesta manera, les empreses catalanes han de superar l’etapa productivista en favor d’una agricultura més comptatible amb aquestes exigències del consumidor, amb el medi ambient i amb les condicions internacionals del mercat. “Si volem una empresa competitiva hem de saber orientar-la cap a les exigències reals del mercat i no estar pendents de l’ajuda de torn” ha emfatitzat el conseller.

Llena ha tancat la seva intervenció apostant pel futur de l´empresa agrària definida com a “generadora de noves oportunitats i impulsora de quotes més altes de progrés, benestar i equilibri territorial”.

30 d’abril de 2007