La pedregada que va descarregar sobre la plana de Lleida ahir dimarts a la tarda va afectar en total 684 hectàrees, de les quals 140 corresponent a Aragó. Els danys causats van ser lleus i desiguals.

La calamarsada que procedia del nord va afectar en primer lloc la comarca de l’Urgell, seguidament al Pla d’Urgell i a les Garrigues i finalment al Segrià, i va produir danys principalment a les comarques del Pla d’Urgell i Segrià, i en algun municipi de les comarques de l’Urgell i les Garrigues on es pot considerar que els danys han estat mínims. Els municipis més afectats van ser Castellnou de Seana,Torres de Segre, Soses, Aitona, Seròs, Sunyer i Almacelles. La mida de la pedra va ser de fins a 1,5 cm. en algun casos i barrejada amb aigua en la majoria de zones. La zona més mal parada ha estat la Llitera, entre els municipis de Seròs i Aitona, on la precipitació de pedra va ser més intensa i seca. Els fruits han resultat molt marcats fins arribar a trencar la pell en molts casos.

El cultiu més afectat ha estat la fruita dolça, principalment poma i pera al Pla d’Urgell i albercoc i nectarina (primerenca bàsicament) seguit del préssec i la pera al Segrià. En les pomeres s’ha produït una defoliació i esquinçament de les fulles. El fet de la proximitat a la collita o estar en plena collita augmenta la sensibilitat dels fruits arribant a una afectació de danys entre el 30 i el 70 % en els nivell màxims. Pel que fa a la poma caldrà observar com afecta finalment al quallat i en el cas de la pera s’observen ferides lleus i caldrà esperar el cicatritzat. En les zones menys afectades els efectes d’aquesta pedregada es poden pal•liar mitjançant l’aclarida de fruits, sempre a l’expectativa de noves pedregades.

17 d’abril de 2007